Unele după altele, acestea par a transmite un singur mesaj: economia are un parcurs mediocru, dar nu intră în colaps.

De exemplu, raportul privind şomajul a arătat cu mult mai bine decât cel din august. Traficul pe calea ferată a fost în creştere. Vânzările retail au avut un parcurs destul de bun, iar cifrele de afaceri ale Costco, Nordstrom şi Target au cunoscut creşteri peste cele aşteptate de analişti. Cheltuielile din domeniul construcţiilor au avut, de asemenea, un parcurs bun.

Au existat de asemenea veşti proaste, dar ele nu au fost de genul celor din august, scrie businessinsider.

Deci, ce se întâmplă? Una din teorii ar fi aceea că în această vară economia a suferit de pe urma unei crize de încredere, generată de problema datoriei suverane a SUA. Potrivit unui sondaj, o asemenea criză de încredere a afectat America şi în cazul uraganului Katrina şi imediat după atentatul de pe 11 septembrie.

În opinia celor de la businessinsider.com, economia o duce bine, doar că a existat un şoc de încredere, venit într-un moment inoportun.

Aceştia semnalează de asemenea că economia SUA a trecut prin mai multe şocuri în această vară, care au afectat-o, chiar dacă în mod indirect – cutremurul din Japonia, criza europeană – şi cu toate astea nu a intrat în colaps.