Capital: Ce face Rominia pentru recuperarea creantelor externe?
Cristian Colteanu: Strategia care sta la baza recuperarii datoriilor pe care alte state le au fata de Rominia consta i: prospectarea pietei secundare i scopul scontarii i valori maximale a creantelor; preluarea i cont creante a unor efecte de comert (actiuni) aferente anumitor obiective industriale din tarile respective si crearea i acest fel a unor societati mixte de prelucrare a materiilor prime puse la dispozitie de autoritatile guvernamentale locale; rescadentarea platilor i conditii asiguratorii si semnarea de noi documente cu autoritatile guvernamentale locale; convenirea unor liste de marfuri prelucrate si/sau materii prime care se vor importa i cont creante, pe baza unor itelegeri asiguratorii interguvernamentale; implicarea unor noi companii straine si/sau banci interesate, pentru recuperarea prin intermediul acestora a creantelor, i concordanta cu nivelul de scontare al pietei secundare;
Capital: Cum actioneaza diplomatia romina pentru colectarea acestor datorii?
Cristian Colteanu: Ambasadele Rominiei din tarile datornice au fost instruite sa aiba contacte permanente, atit cu autoritatile guvernamentale implicate, cit si cu companii si institutii financiare, respectiv banci, i vederea identificarii celor mai potrivite cai si mijloace pentru recuperarea creantelor. Au fost transmise instructiuni la ambasadele din tarile cu potential financiar ridicat, precum SUA, Anglia sau Franta, i vederea contactarii companiilor mari si institutiilor financiare care au legaturi economice si financiare cu tarile debitoare, i scopul obtinerii celor mai bune cotatii pentru recuperarea creantelor.
Capital: Care sunt principalele produse sau servicii – si tarile ce le-ar furniza – prin care am putea recupera creantele?
Cristian Colteanu: in functie de posibilitatile de ofertare ale statului debitor, principalele produse care ar putea face obiectul platii creantelor sunt: titei, materii prime (minereu de fier, bauxita, minereu de mangan, fosfati), bumbac, lemn exotic etc. Acestea ar putea fi furnizate de Mozambic, Libia, Siria, Sudan, Guineea. De asemenea, se poate avea in vedere importul unor produse alimentare, din categoria importurilor curente, cum ar fi: cafea, cacao si alte produse coloniale.
Capital: Una dintre solutiile de recuperare a banilor de la datornici este „piata secundara”. Cum functioneaza aceasta?
Cristian Colteanu: Aceasta solutie de recuperare a creantelor se refera la vinzarea acestora (scontarea creantei pe piata secundara) conform unei cotatii diferentiate pentru fiecare tara, i functie de coeficientul de risc si plata, de catre firma care a cumparat creanta, cash sau i produse, urmind ca aceasta firma sa-si recupereze, i timp, sumele respective pe cai si mijloace proprii.
Capital: Recent, ati spus ca „nu dorim neaparat o rezolvare imediata, dar i defavoarea Rominiei”. De ce?
Cristian Colteanu: Recuperarea imediata poate fi defavorabila Rominiei i contextul i care cotatia pe piata secundara a unei creante dintr-o tara partenera este foarte scazuta, i-
tr-un moment conjunctural, determinat fie de o situatie economica precara, fie de instabilitate politica sau conflicte militare zonale. Cotatii de moment de 2-3 % (cum au fost oferite pe unele relatii) sunt, evident defavorabile Rominiei i conditiile i care se anticipeaza restabilirea situatiei. Dupa depasirea momentului de criza, exista posibilitatea revenirii la niveluri acceptabile ale cotatiilor pe piata pentru astfel de operatiuni.
O recuperare i graba poate fi o recuperare i paguba
15 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 15 martie 2001, 14:00
Capital: Ce face Rominia pentru recuperarea creantelor externe?Cristian Colteanu: Strategia care sta la baza recuperarii datoriilor pe care alte state le au fata de Rominia consta i: prospectarea pietei secundare i scopul scontarii i valori maximale a creantelor; preluarea i cont creante a unor efecte de comert (actiuni) aferente anumitor obiective industriale din tarile respective si crearea i acest fel a unor societati mixte de prelucrare a materiilor prime puse la dispozitie de autoritatile g
Etichete: arhiva,
creanta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook