Întreaga lume ar putea fi zguduită de o adevărată „revoluţie”, însă una mai puţin obişnuită. La fel de straniu este şi locul unde ar putea începe aceasta. Un cunoscut economist descifrează întreg misterul.
Economistul Dan Diaconu analizează, într-o postare amplă pe pagina sa de socializare, tema unei „revoluţii” care ar putea izbucni în cel mai surprinzător loc dintre toate posibile: pe Wall Street, „miezul pieţelor financiare”.
Prima lovitură a fost una halucinant de dureroasă
„O revoluție tinde să izbucnească fix din zona în care nu se aștepta nimeni: pe Wall Street, în miezul piețelor financiare. De-o parte a ringului se află marii bancheri internaționali, umăr la umăr cu „băieții smart” de „hedge fund”.
De partea cealaltă, privind amenințător și cu dorințe de răzbunare, se află … gloata. Da, ați citit bine: gloata înfuriată, cea care până acum nu avea ce căuta prin zonele rarefiate ale finanțelor, a intrat în piețe precum elefantul în magazinul de porțelan. Iar prima lovitură pe care-a dat-o a fost una halucinant de dureroasă.
Totul a început pe Reddit, într-un grup de discuții pe teme de investiții. Un utilizator de-acolo a atras atenția că acțiunile GameStop – o rețea de magazine de închiriere jocuri – au potențial de creștere. De partea cealaltă, fondurile speculative – precum Melvin Capital – au pariat pe scăderea acțiunilor.
„Gruparea Reddit” a adoptat tactica de cumpărare a tot ce mișcă și a câștigat. Acțiunile GameStop au explodat în urmă cu câteva zile: de la 3$ anul trecut la 347$. Evoluția prețului a lovit în plex Melvin Capital care s-a aflat aproape de faliment întrucât, în câteva zile, a pierdut 30% din valoare. Frumos, nu?”, scria Dan Diaconu pe Facebook.
Gașca miliardarilor și-a scos la atac armamentul greu
„Teoretic, legile pieței trebuiau să funcționeze și fondurile care și-au luat-o pariind greșit ar fi trebuit să moară. Doar că, morala fabulei ne spune limpede: „noi vrem egalitate/dar nu pentru căței”. Astfel, aproape instantaneu după ce „băieții smart” au dat cu oiștea-n gard, au obținut un fel de bailout din partea a două fonduri speculative gigant: Citadel și Point 72. Și, pentru ca treaba să fie treabă, gașca miliardarilor și-a scos la atac armamentul greu: cenzura.
Pare neverosimil, nu-i așa? Platforma Robinhood – cea preferată de revoltați – a impus restricții la cumpărarea acțiunilor Gamestop. De altfel, în 28 ianuarie, ca efect al deciziei Robinhood, acțiunile GameStop au căzut la 193.6$, iar imediat după reluarea tranzacționării (în 29 ianuarie) au închis la 325$. Treaba nu se oprește însă aici întrucât au intrat în acțiune pârghiile guvernamentale. De peste tot din zona politică de factură democrată au sosit mesaje de „rezolvare” a situației.
La fel ca-n cazul văcarului supărat pe sat, oficialii s-au gândit că ar fi cazul să pedepsească compania, propunând suspendarea ei de la tranzacționare pentru 30 de zile. Cu alte cuvinte vor să-i pârlească pe deținătorii de acțiuni care astfel n-ar putea să-și mai fructifice creșterea. Dar parcă nu se întâmpla așa atunci când fondurile speculative își marcau profitul frigând regimente întregi de investitori retail.
Culmea e că și cei de la Discord – o aplicație de discuții în timp real – au suspendat grupul WalllStreetBets, cel care a condus creșterea acțiunilor GameStop. Iar motivele suspendării seamănă ca două picături de apă cu celebrele nerespectări ale standardelor comunității pe care suntem obligați să le înghițim pe FB”, mai scrie economistul în analiza sa.
„Acțiunea este abia la început, însă săptămâna viitoare putem vedea un atac concertat asupra pieței argintului. Partea frumoasă e că aici prețul este ținut jos nu doar de către amețiții din fondurile speculative, ci și de către marile bănci care astfel ascund inflația.”
Întreaga postare, mult mai extinsă, poate fi citită accesând linkul de mai jos.
Sursa foto: Pexels.com