La numai 26 de ani, Daniela Sandu se pregăteşte să devină investment banker în centrul financiar al lumii. Acum opt ani, când a absolvit liceul în Tecuci şi a venit la facultate în Bucureşti, Daniela Sandu visa, ca orice tânăr de vârsta ei, la o carieră şi o slujbă importantă. Dar nu se gândea că va ajunge pe Wall Street, într-o companie de investiţii care acum are în vizor şi România.
Daniela Sandu vroia să se facă jurnalist, de aceea a urmat cursurile facultăţii de profil, la secţia Relaţii Publice şi Publicitate. „După ce, timp de o vară, am făcut un internship în Boston, prietenii m-au convins să aplic pentru un program de master, direct la un colegiu american“, povesteşte Daniela Sandu. „Mi-am dat testele în timp ce mă pregăteam de licenţă şi mi-am trimis dosarul fără să mă gândesc prea mult la ce avea să urmeze. Dar am primit raspuns de la Emerson University din Boston, un nume care pentru arte şi comunicare este ceea ce Harvard reprezintă pentru business“, explică ea cum a ajuns în SUA. „Am fost admisă cu bursă şi mi s-a permis sa lucrez ca research assistant, în departamentul de cercetare, alături de nume importante în analiza de marketing, precum Thomas Vogel, William Anderson, Katie Young“, mai spune primul român cu masterat la Emerson.
Dar cum ajungi de la masterat direct în lumea rechinilor financiari de pe Wall Street? „După scoală am plecat la New York şi am început să caut slujbă. M-am oprit la două companii care îmi găsiseră CV-ul pe internet şi m-au chemat la interviuri, ambele fară să aibă un post liber pentru mine, dar erau dispuse să îmi găsească unul doar pe baza unor talente pe care, sinceră să fiu, eu nu credeam că le deţin“, spune absolventa care a aflat, astfel, ce înseamnă să faci o şcoală cu renume în America.
Şi a ales grupul de firme fondat de John Leo, alături de Daniel Carlson şi Brian Zucker. „Am norocul de a-i vedea în acţiune pe cei mai buni – fară falsă modestie. Şeful meu direct, John C. Leo, este considerat un vizionar, unul dintre puţinii care inventează procedee financiare pe care, mai apoi, printr-o practică impecabilă, reuşesc să le legitimizeze prin obţinerea recunoaşterii tuturor organismelor de control“, se mândreşte Daniela Sandu. „Pozitia mea nu are încă nume, poate doar acela de «apprentice» (ucenic – n.red.), dar este un post menit să mă transforme, puţin câte puţin, într-un investment banker specializat în Europa de Sud-Est“, anticipează ea. Evident, ca orice investitor care intuieşte unde se află profitul, cei trei sunt cu ochii pe regiune, inclusiv pe România.
Primary Capital, principala companie a celor trei, este o firmă de investiţii bancare ce asigură servicii financiare complete companiilor mici şi mijlocii, precum şi companiilor mari aflate în ultimul stagiu al existenţei lor ca entităţii private. Sună bizar? Probabil pentru România este, şi de aici şi noutatea pe care cei trei vor să o aducă în Europa de Est. „Realizăm finanţări, consultanţă pe probleme de achiziţii, recrutare de personal-cheie, coordonare a aspectelor legale şi contabile. Activităţile noastre de investiţii bancare se axează pe soluţii de finanţare prin piaţa de capital“, spune Daniela Sandu. În general, Primary Capital participă la acestea cu un capital de investiţii care include atât fonduri proprii, cât şi capital pus la dispoziţie prin cele două fonduri de hedging pe care le administrează, Strategic Alliance Fund I şi II. Acestea au un capital de până la 50 de milioane de dolari şi au scopul de a finanţa companii private care au acceptat fuziuni, schimburi de acţiuni sau schimburi de achiziţii cu companii publice (prin fuziuni inversate), ori care devin publice prin alte metode, ca autoînscrierea pe piaţa bursieră sau ofertele publice directe.
Inginerii financiare brevetate pe Wall Street
„Fuziunea inversată este o tehnică pe care colegii mei au consacrat-o. Până într-acolo încât Steven Dresner a scris, în colaborare, Reverse Mergers. «Taking a company public without an IPO» (Fuziunea inversată. Listarea unei companii fără ofertă publică iniţială), apărută la editura Bloomberg, şi acum publică The Reverse Merger Report împreună cu DealFlow Media)“, explică românca de pe Wall Street. Cei trei ingineri financiari s-au specializat în astfel de listări, mai ales ale unor companii chineze pe piaţa americană de capital. Din punct de vedere tehnic, tranzacţia înseamnă preluarea companiei private de către o companie publică, dar în momentul tranzacţiei organismul privat preia controlul asupra celui public, prin obţinerea unui pachet de acţiuni majoritar. Firma privată este cea care va constitui noua companie. „Compania publică este, de fapt, o aşa-numită „companie-cochilie“ sau „cec în alb“, ori cochilie de bani-gheaţă“, spune Sandu.
Termenul se aplică entităţilor cu foarte puţini angajati (sau chiar fără), cu puţine bunuri materiale (sau deloc) şi al căror plan de afaceri specifică scopul de a fuziona sau achiziţiona o companie care nu trebuie nepărat identificată în momentul redactării acestuia. „Fuziunea inversată prezintă extrem de multe avantaje: preţ mai mic decât în cazul unei IPO, timp mai scurt de realizare a procedeului, diluare a acţiunilor scăzută, separare a proceselor de listare de cele de finanţare“, explică Daniela Sandu.
Ar merge o asemenea inginerie şi la noi? Românca de pe Wall Street spune că da. „Există, cu siguranţă, interes. Partenerii noştri care se ocupă de analiza de piaţă îşi fac în prezent temele în ceea ce priveşte nivelul de risc, adaptările la sistemul juridic românesc şi aşa mai departe. Am fost solicitaţi, deja, de mai multe entităţi în căutare de parteneriate strategice, a căror colaborare o studiem“, afirmă Sandu. Fără îndoială, a deprins deja limbajul specific finanţiştilor, care spun câte ceva fără a spune, de fapt, nimic cert atunci când vine vorba de investiţii.
Români La New York
PRECOCE La 26 de ani, Daniela Sandu a ajuns să profeseze într-unul dintre cele mai puternice centre finanaciare mondiale. „Singurul român pe Wall Street pe care îl cunosc este Mihai Farcaş. Dar tot aici mai lucrează Andreea Cepoiu, Radu Constantinescu şi Viorel Costeanu, la Morgan Chase, Simona Jelescu şi Ruxandra Palmtag la Goldman Sachs. Dintre toţi, cred că sunt cea mai tânără şi fără experienţă“, spune ea.
BANI „Un salariu de începător necertificat porneşte de la 45.000 USD pe an, la care se adaugă asigurarea medicală şi diferite bonusuri de până la 20.000 pe an. Un bancher de investiţii cu cinci ani de experienţă poate sfârşi un an bun cu 500.000 de dolari în cont şi titluri în proprietate care se pot ridica la valori foarte mari“, explică Daniela Sandu.
«Există, cu siguranţă, interes pentru România. Partenerii care se ocupă de analiza de piaţă îşi fac în prezent temele.»
Daniela Sandu, Primary Capital