O româncă a încetat să mai producă haine de bebeluși ca să facă halate și combinezoane pentru doctori

coronavirus medic

Din dorința de a-și menține echipa de angajaţi croitori şi de a-şi continua afacerea, Alexandra Cojocaru a luat decizia să se reprofileze. Lansat în 2016, atelierul de design vestimentar pentru copii, specializat în ţinute de ocazie a produs de-a lungul celor 5 ani peste 15.850 hăinuţe unicate. Cu toate acestea, antreprenoarea a demarat procesul pentru producţia şi punerea pe piaţă a combinezoanelor şi halatelor de protecţie, atât de utile cadrelor medicale şi acţiunilor de decontaminare a spaţiilor publice şi private.

După ce a obținut autorizaţia de la Ministerul Apărării Naţionale prin Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru apărare CBRN şi Ecologie, Alexandra Cojocaru s-a apucat de treabă. Investiţie s-a ridicat la aproximativ 82.000 euro, iar acum firma poate produce combinezoane şi halate. Până acum au fost produse deja 5.000 combinezoane reutilizabile şi 3.500 halate reutilizabile, care sunt gata de a fi comercializate.

Produsele sunt extrem de utile pentru protecţia personalului medical care lucrează în zonele cu risc ridicat, ATI, ambulanţe, dar şi medicilor stomatologi afectaţi de închiderea cabintelor, muncitorilor din industria auto sau angajaţilor din saloanele de înfrumuseţare.

Combinezon reutilizabil

5% din producție va fi donat Fondului de Urgență creat de Salvați Copiii

Pe lângă aceasta, antreprenoarea a decis să doneze 5% din producţie către Fondul de Urgenţă pentru spitale. Acest fond a fost creat de Organizaţia Salvaţi Copiii, ca un mecanism de urgență pentru echiparea a peste 50 de spitale din România, cu echipamente și aparatură medicală vitale în lupta şi protecţia medicilor contra COVID-19.

„Sunt mamă şi mulţi dintre angajaţii mei sunt părinţi. Nu puteam să trag obloanele afacerii şi să îmi trimit echipa acasă. Am considerat responsabilitatea mea să îi protejez şi să găsesc o formă de a continua afacerea în mod sustenabil. Când eşti antreprenpor şi echipa ta depinde de tine, se naşte o forţă în tine care te conduce. În primele săptămâni ale crizei am păstrat echipa şi am produs măşti pe care le-am donat spitalelor, forţelor de poliţie, oriunde am putut. A fost forma mea de a aduce contribuţie societăţii. Mă bucur că am reuşit să obţinem acum autorizaţia pentru producţia de combinezoane şi halate reutilizabile şi astfel continuam şi afacerea, păstrez şi echipa de angajaţi, iar munca noastră aduce un impact real în societate. De asemenea, am mobilizat alte 3 ateliere partenere pentru producţie, am creat un grup de producţie aliniat la toate normele de siguranţă şi calitate”, spune Alexandra Cojocaru, proprietarul Shiny Baby.

Combinezoanele și halatele respectă toate normele MApN

Combinezoanele şi halatele sunt: antistatice, hidrofile, hidrofobe, antimicrobiene, antipiretice/ignifugat, conforme tuturor normelor verificate, testate, şi aprobate de Ministerul Apărării Naţionale prin Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru apărare CBRN şi Ecologie.

Halat reutilizabil

„Sectorul de producţie fashion este unul dintre cele mai afectate şi se prevede un an deosebit de greu fară producţia în sistem lohn de care depideau multe fabrici de confecţii din România. Ne bucurăm că am obţinut autorizaţia de producţie şi în felul acesta demonstrăm şi altor mici antreprenori că se poate. Ne dorim să producem în România pentru România”, a continuat Alexandra Cojocaru.