În nouă ani de prezență pe piața internă și externă, brandul MLH a reușit să-și creeze o clientelă bine definită, formată în principal din vedete din showbiz, politicieni, sportivi, femei de afaceri și nu numai. În România, designerul Maria Lucia Hohan (foto) își vinde creațiile prin magazinul online mlh-shop.com și showroom-ul deschis în Cotroceni, dar rochiile ei de ocazie şi de mireasă se găsesc și în portofoliul site-ului Luisa via Roma, al doilea cel mai mare retailer de fashion luxury pe online la nivel mondial, dar și în magazine multibrand și boutique-uri din Franța, SUA, Grecia, Hong Kong sau țările arabe și cele nordice.. Prețurile rochiilor MLH variază de la 150 la 2.500 de euro.
Deja vânzările pe alte piețe generează circa jumătate din cifra de afaceri, estimată la aproape un milion de euro, în 2012, mai mult cu  ”cel puțin 30% comparativ cu 2011”, speră Maria Lucia (31 de ani), mediatizată în țară în special după ce, anul trecut, actrița și cântăreața Jennifer Hudson i-a cântat "La mulți ani!" președintelui american  Barack Obama într-o rochie din colecția româncei.

”Am început cu două mașini de cusut, pe care le-am cumpărat cu ajutorul tatălui meu. Însă banii nu i-am primit doar pentru că l-am rugat, a trebuit să fac un plan de afaceri și să-l conving că merită să investească. Evident, motivul a fost dorința tatălui meu de a mă responsabiliza și de a mă face să gândesc în perpectivă”, povestește designerul cum a început afacerea . Primul sediu a fost chiar într-un spatiu care facea parte din casa părinților.

Și-a format relativ repede o clientelă locală și, ulterior, a primit și primele comenzi din afara țării, grație participării la târguri și prezentări de profil. ”Am investit de-a lungul timpului sume importante, aproape tot ce produceam reinvesteam în MLH. Numai aprovizionarea cu materiale costă zeci, sute de mii euro pe sezon (…)Nimic nu a fost întâmplător și am calculat totul cu mare atenție”, spune designerul.

O dovadă clară că vedetele sunt cucerite de creațiile Mariei Lucia Hohan e că ele apar deja cu aceleași rochii la diferite evenimente. De exemplu, Rosario Dawson a purtat același model de rochie cu Nicole Scherzinger, dar în culori diferite. Stacy Keibler, iubita lui George Clooney, și Demi Lovato au avut și ele niște apariții strălucitoare în doua creații asemănătoare ale Mariei Lucia Hohan. Lauren Alaina a purtat și ea aceeași rochie cu care și-a făcut prezenta și Jennifer Hudson, la un eveniment de anul trecut.

Românca ocupă locul 6 într-un top al designerilor de la Hollywood care se bucură de un succes din ce în ce mai mare. Iată cine semnează creațiile care se perindă cu fast pe covorul roșu:

1. Elie Saab – designerul libanez născut în 1964 și-a deschis primul atelier de creație la 18 ani, în Beirut. Acum are ateliere în Paris și Milano. A fost primul designer libanez care a îmbrăcat o câștigătoare de Oscar, pe Halle Barry. Alte cliente ale designerului sunt prințesa Stephanie de Monaco, regina Rania a Iordaniei, Beyonce, Christina Aguilera, Catherine Zeta-Jones, Angelina Jolie, Celine Dion, Kristen Stewart sau Rihanna.
 
2. Reem Acra – tot de origine libaneză, designerul  a studiat la Institutul de Modă din New York și Paris. Rochiile sale, cunoscute pentru broderiile deosebite, sunt purtate de vedete ca Jennifer Lopez , Halle Berry, Olivia Wilde, Eva Longoria sau Christina Applegate.

3. Jenny Packham – designerul  britanic a câștigat premiul de Designer al anului la Hollywood, Designerul internațional de rochii de mireasă couture al lui 2007 ăi Designerul britanic de rochii de mireasă al lui 2008 și 2011. Rochiile sale sunt preferate de Keira Knightley, Beyonce, Jennifer Lopez, Cameron Diaz, Jessica Biel, Jennifer Aniston, Liz Hurley, Paris Hilton, Miley Cirus, Leona Lewis  Sandra Bullock si Catherine, Ducesa de Cambridge. De asemenea, a creat rochii pentru filmele “ Harry Potter” și “ James Bond”.

4.Jason Wu – prima colecție a designerului taiwanezo-american a apărut  în 2006 și a atras inclusiv atenția lui Michelle Obama. Prima Doamnă a Americii a impresionat atunci când a purtat pentru prima dată o rochie semnată Jason Wu , în seara desemnării câștigătorului luptei pentru președinția SUA. Ale vedete care-i poartă rochiile sunt Natalie Portman, Nicole Richie, Reese Witherspoon, Leighton Meester sau Jessica Alba.

5.Monique Lhuilier – din 2003 este membru al Consiliului pentru designeri de modă din America.Rochiile sale au fost purtate de Kristen Stewart, Drew Barrymore, Hillary Swank, Katie Holmes,Jennifer Lopez, Taylor Swift, Gwyneth Paltrow, Reese Witherspoon sau Katherine Zeta-Jones, iar printre miresele îmbrăcate de Monique au fost Ayda Field, soția lui Robbie Williams, Ashlee Simpson, Kate Walsh, Carrie Underwood și Britney Spears.

6.Maria Lucia Hohan – românca e apreciată și de Sharon Osbourne, soția lui Ozzy Osbourne, dar și de cântăreața Carrie Underwood, care a purtat o rochie de-a ei la American Country Awards. La premiera peliculei “One For The Money”, și actriţa Katherine Heigl a îmbrăcat o rochie MLH.

7.Roksandra Ilincic – este cunsocută în special pentru rochiile de seară moderne, cusute manual în Belgrad. Creațiile ei sunt purtate de Lady Gaga, Keira Knightley, Catherine, Ducesa de Cambridge, Carey Mulligan, Michelle Obama, Gwyneth Paltrow și Emily Blunt.

8. Tory Burch – înainte de a deveni designer a lucrat la  Harper Bazaar, Polo Ralph Lauren și  Vera Wang. Ea este cunscută și pentru accesorii, în special ochelari de soare, genți și pantofi.  Creațiile sale sunt purtate de Brooklyn Decke, Kristen Bell, Kylie Minogue, Jessica Alba, Jennifer Lopez, Hilary Swank.

9.David Koma – pe numele său adevărat David Komakhidze, designerul de doar 26 de ani  a început să desenze rochii de la 8 ani și a realizat prima colecție la 13 ani. El îmbracă dive precum Beyonce, Kylie Minogue, Cheryl Cole, Megan Fox, Lady Gaga și  Miley Cyrus.

10.Naeem Khan – designerul născut în Mumbai are 200 de magazine. Printre vedetele ce i-au purtat rochiile se număra Michelle Obama, Beyonce, Carrie Underwood, Eva Longoria, Brooke Shields,  Taylor Swift,  Alicia Keys  sau  Mischa Burton.
surse: amelie.ro; zeceintop.ro