Cand spune ca lucreaza „ca intr-o poveste”, Dana se refera la vegetatia abundenta care inconjoara cladirile campusului din Redmond (Washington). Si adevarul e ca pentru programatorii, care petrec mult timp cu ochii lipiti de monitorul calculatorului si superconcentrati sa gaseasca cele mai bune solutii software, putina natura nu strica.
De altfel, Dana nu este singurul roman din campusul de la Redmond. Dupa estimarile lui Silviu Hotaran, director general la Microsoft Romania, circa 200 de programatori romani dezvolta sisteme de operare si aplicatii, precum Windows, Exchange, SQL, Office sau Visual Studio. Dintre cei 200 de romani, cel mai cunoscut este Tudor Toma – consilier pe probleme IT al ministrului Dan Nica.
„Noi, romanii de la Microsoft, avem un site pe Intranet pe care schimbam tot felul de informatii legate de Romania. De exemplu, ne anuntam unii pe altii despre artistii romani care vin in America. Cred ca acolo am vazut mai multi actori romani decat in Romania”, spune Dana.
Incepatorii castiga 3.000 USD/ luna
„Cel mai mare avantaj al venirii mele la Microsoft este atmosfera relaxata de la serviciu. Pana a lucra in campus, ii priveam cu destula circumspectie pe cei care se laudau ca se duc la munca de drag. Acum insa, mi-am schimbat parerea”, continua Dana. Desigur, si banii sunt importanti, dar acestia vin cu timpul. Deocamdata, orice incepator la Microsoft castiga circa 3.000 USD lunar. O groaza de bani daca ar fi sa-i cheltui in Romania. Nu acelasi lucru este valabil si pentru SUA.
Dar daca vrei sa faci bani multi, nu e o problema. Dana povesteste ca a cunoscut un programator care, dupa zece ani lucrati la Microsoft, a ajuns milionar in dolari si s-a retras.
In campus, pana si milionarii se imbraca sport. Si cel mai bun exemplu e chiar boss-ul Bill Gates – cel mai bogat om din lume, al carui birou se afla intr-o cladire care „nu are nimic deosebit fata de celelalte”. De altfel, la sediul Microsoft, oamenii nu se judeca dupa haine, ci in functie de interesul manifestat pentru tehnologie. „Colegii mei se imbraca modest, insa au aparate de fotografiat de mii de dolari”, spune Dana.
Cu toate acestea, presedintele Microsoft este la fel de „mit” si pentru angajatii sai. „Cine da mana cu el spune ca nu se va mai spala pe maini. Eu l-am vazut o singura data, cu ocazia unei reuniuni anuale, organizata pe un stadion la Seattle. Mi s-a parut un om obisnuit”, conchide Dana.    

Dana la Microsoft

Dana-Liliana Ionescu a absolvit in 1990 facultatea de Automatica din Bucuresti, dupa care a lucrat timp de sapte ani ca programator la Directia de Telecomunicatii. In 1998, urmeaza cursurile unui MBA in finante, dupa care se angajeaza la Citibank ca Product Manager. Cunostintele de informatica si cele economice au ajutat-o sa obtina un post de Program Manager in cadrul Microsoft. Diana marturiseste ca in mai 2000 a mers la interviul de recrutare organizat la Sofitel, mai mult ca sa scape de insistentele unor prieteni care lucrau deja la Microsoft. La interviu, vazut si placut – lucru valabil atat pentru Microsoft, cat si pentru Dana. De atunci s-a mutat in campusul Microsoft din Redmond, unde lucreaza alaturi de 9.000 de angajati.