Anomalii uriașe pe piețele unde se tranzacționează gazul natural, principala sursă de încălzire a românilor din zonaele urbane, dar și unul dintre combustibilii importanți în producția de energie electrică. Gazul de producție internă a ajuns să fie și cu 33% mai scump decât cel importat. În iarnă, dependența de gazele rusești s-ar putea să fie mai pregnantă decât a fost vreodată.
România importă încă în jur de 40% din gazele pe care le consumă, deși în Marea Neagră a fost descoperit un zăcământ suficient de mare pentru a ne face indepnedenți energtic. Disputele politice și interesele diverse au făcut, însă, ca acele zăcăminte să nu fie încă exploatate.
Astfel, în iunie, preţul gazelor româneşti a fost acelaşi cu cel din mai, respectiv 101,24 de lei pe MWh, acesta fiind cel mai mare nivel mediu lunar înregistrat vreodată pe bursă, scrie Agerpres.
Aceasta deşi, de regulă, în luna iunie preţul gazelor este redus, întrucât şi consumul este mic. Spre comparaţie, în iunie 2018, preţul gazelor de producţie internă a fost de 75,13 lei pe MWh, iar, în iulie 2017, de 63,74 lei pe MWh.
La bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna iunie 2019 a scăzut la echivalentul a 76,51 lei pe MWh, de la 81,56 de lei pe MWh în luna mai.
OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.