În condiţiile în care cheltuielile lunare ale unui student sunt aproape cât salariul mediu pe economie, accesul la învăţământul superior devine din ce în ce mai restrictiv, limitându-se la cei care provin din familii cu venituri peste medie. O soluţie ar putea fi creditele pentru studenţi. În statele occidentale, astfel de sisteme de finanţare funcţionează de ani buni. Practic, tinerii primesc credite pe care le vor rambursa din veniturile viitoare. Click aici pentru a
În condiţiile în care cheltuielile lunare ale unui student sunt aproape cât salariul mediu pe economie, accesul la învăţământul superior devine din ce în ce mai restrictiv, limitându-se la cei care provin din familii cu venituri peste medie. O soluţie ar putea fi creditele pentru studenţi.
În statele occidentale, astfel de sisteme de finanţare funcţionează de ani buni. Practic, tinerii primesc credite pe care le vor rambursa din veniturile viitoare. Click aici pentru a afla condiţiile impuse şi costurile împrumuturilor pentru studenti în alte state.
Şi în România, unele bănci au lansat împrumuturi pentru studenţi. Însă, a fost mai degrabă o mutare de marketing, deoarece, pentru aprobara cererii de finanţare, fie studentul trebuie să aibă venituri, fie părinţii săi trebuie să fie cosemnatari ai contractului de credit. Click aici pentru ofertele băncilor din România.
Un studiu realizat recent de Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti evidenţia că un student are cheltuieli lunare, în medie, de 1.400 de lei. Nivelul este mai mare decât salariul mediu net pe economie – de 1.348 de lei în luna august.
„În condiţiile în care preţul educaţiei creşte mai repede decât venitul real al populaţiei şi în condiţiile în care devalorizarea diplomelor a condus la o creştere accelerată a cererii de educaţie de pe piaţă, creditarea în condiţii preferenţiale pentru studenţi a devenit o necesitate şi în România,” a declarat Tincuţa Baltag, directorul fundaţiei „Dinu Patriciu”.
Din păcate, eforturile statului român se rezumă până acum la … hârtii, promisiuni şi discuţii. Este deci de aşteptat ca atunci când se va implementa şi în România o astfel de schemă, aceasta să fie iniţiată mai degrabă de sectorul privat. Alfă mai mult …
Până acum însă, nici băncile nu s-au înghesuit cu oferte de creditare a studiilor, iar fondurile existente, de stat sau private, fie s-au diminuat considerabil, fie au devenit, momentan, inaccesibile. Află mai mult despre ce fac fundaţiile pentru a ajuta studenţii…