Doua lucruri te izbesc atunci cind vezi prima data Croatia: aerul italian al statiunilor de pe litoral si faptul ca nu se zaresc nicaieri urmele unui razboi. inainte de 1991, litoralul croat, care masoara 1.778 km, era considerat un nou Costa del Sol. Zece milioane de europeni, majoritatea nemti, austrieci, italieni si sloveni, se idreptau anual spre tarmul Marii Adriatice sau spre una dintre cele 1.185 de insule. Neglijata de turisti de cind au iceput razboaiele balcanice, Croatia este pe punctul de a-si recapata faima de a fi una dintre cele mai frumoase tari din Europa. Trebuie sa stiti ca pe litoralul croat sezonul se deschide la sfirsitul lui aprilie si se ichide i octombrie. Plajele cu nisip sunt extrem de putine la numar, majoritatea fiind cu pietris si avind amenajate platouri speciale pe care se face plaja si de unde se poate plonja i apa. Plaja nu se plateste, isa sezlongurile si umbrelutele de soare se dau contra cost (circa 5 DM pe zi). Ca modalitati de petrecere a timpului liber, turistii pot opta pentru scufundari, tenis de masa si de cimp, plimbari cu vaporase si windsurfing. Toate hotelurile au doua tipuri de piscine: una acoperita, (cu apa de mare icalzita), si una descoperita, cu apa obisnuita. Daca optati pentru una dintre numeroasele vile, nu faceti o alegere deloc rea: apartamentele pentru trei, patru sau cinci persoane au 2-4 paturi, dus, WC, foehn, telefon, televizor, frigider, balcon, nisa pentru gatit, plita electrica, unele chiar si automat de cafea. Cele mai frumoase si mai aglomerate statiuni sunt Dubrovnik, Rovinj, Opatjia, Pola, Porec, Orebic. Daca aveti o viza Schengen, din localitatile situate i apropierea granitei cu Italia (Umag, Porec, Rovinj) puteti face o plimbare cu vaporasul i Italia. Spre insulele croate exista curse regulate de feribot, iar pe aproximativ 300 de insule, amatorii de nudism pot face plaja nestingheriti.
Cele mai cautate suverinuri sunt dantelele si brinzeturile din insula Pag, dar si obiectele de cristal, ceramica si portelan, care se gasesc i majoritatea magazinelor. Nu plecati din Croatia fara a gusta macar una dintre cele 350 de specii de peste care traiesc i Marea Adriatica si care stau la baza bucatariei croate. Exceptie face zona limitrofa Italiei, unde i majoritatea restaurantelor veti gasi feluri mincare tipic italienesti.
Daca timpul va permite, nu ratati o vizita la Zagreb (capitala Croatiei), Dubrovnik (unul din cele mai vechi orase din tara, fondat i 1300), Split (oras care gazduieste imensul palat roman al lui Diocletian, precum si Muzeul Maritim) si Rovinj (aici se afla un acvariu vechi de 100 de ani).
Cele mai bune luni pentru a vizita Croatia sunt mai si septembrie. Pentru a ajunge acolo, aveti la dispozitie trei variante: fie mergeti cu masina personala si itr-o zi si jumatate sunteti i Croatia, itrucit reprezentantii agentiilor de turism spun ca este mai sigur sa ocoliti prin Ungaria, fie luati trenul, via Budapesta, fie zburati cu avionul, daca va permiteti, avind i vedere ca nu exista cursa directa pina la Split si nici pina la Dubrovnik, iar cel mai ieftin bilet de avion este oferit de Liniile aeriene maghiare Malev (i jur de 300 USD).
Trebuie sa mai stiti ca „Din cauza deselor probleme pe care autoritatile croate le au cu rominii care doresc sa intre i Croatia numai pentru a putea merge i Italia sau Slovenia, cetatenii romini sunt priviti cu oarecare suspiciune. Guvernul croat cheltuieste zilnic i jur de 20.000 DM pentru a proteja granitele de teama rominilor, moldovenilor si a celorlalti imigranti care vor sa traverseze ilegal i Italia”, afirma Refik Sabanovic, prim-secretar la Ambasada Croatiei la Bucuresti. Domnia sa precizeaza isa ca un turist care are asupra lui voucherul de la agentie, buletinul de identitate, bilet de avion sau de tren dus-itors si o suma de bani de 100 DM de persoana pe zi nu va avea nici o problema la granita.     

Informatii utile

·    Nu aveti nevoie de viza pentru a merge i Croatia
·    Moneda nationala se numeste kuna. 1 USD = 8 kuna, 1 DM = 3,8 kuna
·    O masa la restaurant variaza itre 4 si 20 USD
·    O camera de hotel costa itre 12 si 50 USD, isa la majoritatea hotelurilor se plateste i marci germane
·    Puteti schimba kuna i marci germane sau dolari numai la banci, nu si la casele de schimb.
·    Se obisnuieste sa se dea bacsis chelnerilor, soferilor de taxi, ghizilor.

Oferte pentru Croatia
Statiunea    Hotel    Perioada     Pret/zi/pers.
Agentia Paralela 45
Umag    Sol Elite Koralj****    19.05-23.06    35 USD
        21.07-25.08    61 USD
Rovinj    Sol Park***    19.05-23.06    32 USD
        21.07-25.08    49 USD
Agentia Simpa Turism
Dubrovnik    Dubrovnik President****
        16.06-30.06,
        25.08-09.09     86 DM
        14.7-18.08     115 DM
Orebic    Complex Bellevue    2.06-30.06    28 DM/    
            apart. 4 pers.
        28.07-18.08    172 DM/
            apart.4 pers.
Insula Brac    Bretanide***    2.06-30.06    67 DM
        21.07-18.08    106 DM
Zaton-Nin    Holiday Village    09.06-23.06    76 DM/
            apart. 4 pers.
        14.07-18.08    181 DM/
            apart. 4 pers.
Nota: tarifele agentiei Simpa Turism includ si demipensiune. Copiii pina la 14 ani beneficiaza de 50% reducere.