Publicația franceză Le Monde scrie despre felul în care au sărbătorit americanii Ziua Națională. Din cauza recentelor evenimente, pentru prima dată, Ziua Americii a avut un gust amar.
Sărbătorile din 4 iulie, „Ziua Independenței” americane, au fost mai puțin importante decât de obicei. În aceeași zi, țara a înregistrat peste 43.000 de cazuri noi de Covid-19, scrie Le Monde.
Stare de asediu în Florida, manifestații împotriva rasismului: Statele Unite și-au sărbătorit, sâmbătă, ziua națională într-un climat tensionat și o atmosferă singulară.
În mod tradițional, 4 iulie – Ziua Independenței americane (Independence Day), care comemorează proclamarea, în 1776, a separării de coroana britanică a treisprezece colonii britanice, care au fondat astfel Statele Unite ale Americii – are loc într-o atmosferă prietenoasă, cu parade, fanfare, grătare și mari focuri de artificii. Dar, în mijlocul pandemiei Covid-19, care progresează într-un ritm galopant în țară, sărbătorile au fost mai puțin importante decât de obicei.
Statele Unite au înregistrat în aceeași zi 43.742 de noi contaminări și 252 de decese noi, potrivit Universității Johns Hopkins. Ultimele trei zile dinainte de 4 iulie fuseseră de asemenea marcate de înregistrări de cazuri noi, peste 57.000 vineri. De la începutul epidemiei, peste 2,8 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus, care a provocat 129.657 de decese în Statele Unite, de departe cea mai îndoliată țară de pe planetă. Oficialii Sănătății au recunoscut la sfârșitul lunii iunie că au pierdut controlul asupra epidemiei.
Statul Florida a anunțat un număr record de cazuri de Covid-19 (11.458) în doar douăzeci și patru de ore. Având în vedere amploarea crizei de sănătate, primarul comitatului Miami-Wade, cel mai populat din țară, cu aproape 2,7 milioane de locuitori, a decretat, vineri, de la 22.00 stare de asediu. Aceasta este „menită să împiedice oamenii să se aventureze și să stea cu prietenii în grupuri, ceea ce s-a dovedit a fi un factor în răspândirea rapidă a virusului”, a explicat Carlos Gimenez.
În Atlanta și Nashville, concertele sau artificiile au fost anulate. În orașul texan Houston, focarul epidemiei în marele stat din sud, 4 iulie a fost sărbătorit online.
Cu toate acestea, președintele american Donald Trump a minimalizat din nou această progresie galopantă în cadrul unei ceremonii de sâmbătă în grădinile Casei Albe. „Am făcut multe progrese. Strategia noastră funcționează bine”, a spus el, reiterându-și convingerea că tratamentul sau un vaccin ar fi probabil disponibile „cu mult înainte de sfârșitul anului”. De asemenea, Trump a atacat virulent China, unde a început pandemia, reafirmând că ar trebui „să fie trasă la răspundere”.
„Suntem pe punctul de a învinge stânga radicală, marxiștii, anarhiștii, agitatorii și jefuitorii”, a declarat Trump, care candidează pentru un al doilea mandat. Vineri seara, denunțase deja, într-un discurs foarte sumbru, „dezordinea violentă” de pe străzi și „ani de îndoctrinare extremă în educație, jurnalism și alte instituții culturale”. În plină dezbatere despre statuile dărâmate de manifestanți anti-rasişti, el a denunțat, de la impunătorul monument din Muntelui Rushmore, „o campanie care vizează să ne şteargă istoria, să ne defăimeze eroii, să ne suprime valorile și să ne îndoctrineze copiii”.
„Ţara noastră a fost fondată pe o idee, aceea că toți ne naştem egali. Nu am fost niciodată la înălţimea acestei idei”, a declarat Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie, sâmbătă. Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama a făcut apel la uniune pentru a depăși „mai bine de două sute de ani de rasism sistemic”.