Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat de la cele peste 140 de bănci intrate în faliment în acest an active de aproape 40 miliarde de dolari, printre care un autocar care „duhnea a marijuana”, o scrumieră cu mucuri de ţigară, un Ferrari roşu şi un palmier de 3 metri.
„Mirosea atât de rău a iarbă încât au fost nevoiţi să înlocuiască aproape tot interiorul. Până a ajuns la noi, autocarul era aproape nou”, comentează pentru Bloomberg reprezentanţii casei de licitaţi care s-a ocupat de vânzarea neobişnuitului activ în numele statului.
Worley Auctioneers a vândut pentru FDIC atât autocarul, care a aparţinut un rapper, dar şi un Ferrari roşu din 2001, un palmier de trei metri înalţime şi „grămezi” de mobilă de birou, confiscate de fond de la cele peste 140 de bănci pe care le-a închis în acest an.
Activele recuperate trebuie valorificate
FDIC a obţinut doar 6,2 milioane de dolari de la începutul acestui an din lichidarea obiectelor cuprinse în capitolul contabil „alte active”, de şase ori mai mult decât în 2008. Însă Fondul deţinea, la sfârşitul lunii septembrie, active preluate de la bănci falimentare în valoare totală de 38,3 miliarde de dolari.
Fondul de asigurări al FDIC a trecut pe deficit după cel mai mare număr de falimente bancare înregistrat în ultimii 17 ani în SUA şi încearcă acum să-şi recupereze pierderile prin valorificarea „mormanelor” de active.
„Afacerile merg bine. Ne-am înhămat la o sarcină dificilă, deoarece trebuie să valorificăm active atât de multe şi atât de diverse. Ocazional, apare câte un Dali, câte o monedă rară din aur”, comentează Penny Worley, care a înfiinţat Worley Auctioneers în 1993.
Printre activele primite de casa de licitaţii de la FDIC spre valorificare se numără laptopuri, scaune de birou, o scrumieră cu tot cu mucuri de ţigară, un ATM – gol, subliniază site-ul firmei, zece frigidere, toastere şi cuptoare cu microunde.
Ferrari 360 Spider, vândut cu 61.000 de dolari
Activele financiare, precum creditele imobiliare, sunt vândute separat prin licitaţii complexe, însă lichidarea capitolului „alte active” presupune licitaţii clasice.
Autocarul recondiţionat a fost cumpărat cu 310.000 de dolari de o companie care închiriază maşini de lux către vedete, iar Ferrari-ul 360 Spider din 2001 a intrat în posesia unui „excentric” care s-a prezentat la casa de licitaţii cu 61.000 de dolari cash şi a plecat la volanul maşinii după un zbor de peste 12 ore. Statul a recuperat 105 dolari din vânzarea palmierului amintit.
FDIC are în portofoliu şi o camionetă Chevrolet modificată pentru drag racing, de 1.000 de cai putere, şi o cireadă de aproape 1.000 de vaci, preluate de la o bancă a cărei salvare a stors 670 milioane de dolari din fondurile asigurătorului.
Fondul a mai preluat camioane blindate, echipamente industriale şi litografii semnate Thomas H. Benton.
SURSA: Mediafax