Muresan spera sa obtina 5.500 – 6.000 de miliarde lei pentru acoperirea unei parti a pagubelor inregistrate in urma secetei. El spune ca nu exista o criza a graului, din moment ce productia recoltata pana acum este oricum comparabila cu cea de anul trecut (4,3 milioane tone).
Realitatea este insa alta. Suficienta pentru consumul populatiei, productia de grau de anul acesta nu acopera gaura din rezerva de stat facuta in anii precedenti. Daca recolta s-ar folosi pentru completarea acestei rezerve, populatia ar avea evident de suferit. Calcule preliminare arata ca solutia ramane importul de grau.
Pe de alta parte, dezastrul cel mai mare se inregistreaza la cultura de porumb, acolo unde s-a ales praful de 1100 de mii de hectare. Din acest motiv, ca si in cazul graului, importul de porumb este singura solutie de a iesi din impas.
Efectele crizei din agricultura se vor simti cel mai devreme la toamna. Dupa principiul dominoului, scaderea productiei de porumb va atrage dupa sine reducerea efectivelor de animale, ceea ce va duce la cresterea pretului carnii si produselor derivate. Importului de cereale i se va adauga cel de produse din carne.