Odată cu schimbările climatice, se profilează și amenințarea ca roboții să preia controlul și posibilitatea unui război global, ceea ce ar putea duce la o extincție a vieții pe Pământ.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au publicat o lucrare în care susțin că au indicat cum și când se va termina viața pe Pământ, așa cum o știm.

Echipa a folosit noua tehnologie a unui supercomputer pentru a analiza datele geologice și atmosferice.

În mod surprinzător, amenințarea majoră pentru dispariția umană nu a venit din spațiul cosmic, cum ar fi căderea unui asteroid uriaș sau a roboților AI care vor prelua planeta.

Când va avea loc următoarea extincție în masă și ce o va provoca

Supercomputerul a dat alt rezultat pentru „următoarea extincție în masă”. Este vorba de plăcile tectonice. Acestea sunt bucăți uriașe, neregulate, ale scoarței Pământului, care se potrivesc ca un puzzle, acoperind Pământul.

Coliziunea între plăcile tectonice sau simpla lor mișcare sunt responsabile pentru producerea cutremurelor, tsunami-urilor și erupției vulcanilor.

Dispariția vieții umane, în aproximativ 250 de milioane de ani

O astfel de coliziune ar putea elimina aproape toate mamiferele, ducând la o extincție a vieții umane, în aproximativ 250 de milioane de ani.

Potrivit cercetării, acesta ar fi intervalul de timp în care se vor ciocni și vor fuziona pentru a forma un supercontinent masiv numit „Pangea Ultima”.

„Supercontinentul apărut ar crea efectiv un triplu zgomot, cu un Soare mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă, adică o creștere a căldurii pentru mare parte a planetei”, a spus un membru al echipei de cercetare, dr. Alexander Farnsworth.

Temperaturi mult mai ridicate decât cele de azi

Rezultatul ar fi o climă cu temperaturi mult mai ridicate decât cele ale Pământului de astăzi, undeva între 40 și 50° Celsius, susțin cercetătorii.

În plus, umiditatea rezultată ar compromite grav capacitatea mamiferelor de a transpira și de a se răci.

Doar opt până la 16% din masa Pământului ar fi locuibilă, dar în condiții extrem de dure.

„De aceea este esențial să ajungem la zero emisii net cât mai curând posibil”, a spus co-autorul, dr. Eunice Lo, cercetător în Schimbări Climatice și Sănătate la Universitatea din Bristol.

De exemplu, NASA și Boeing lucrează la un avion X cu un design modern care ar ajuta la reducerea emisiilor de zbor.

Câteva alte țări s-au alăturat Statelor Unite pentru a-și reduce emisiile, în încercarea de a ține sub control schimbărilor climatice.

Ceea ce este și mai înspăimântător este faptul că, potrivit acestor proiecții, co-extincțiile vor crește rata generală de dispariție a celor mai vulnerabile specii cu până la 184%, până la sfârșitul secolului.

Acest studiu este unic, deoarece ia în considerare și efectul secundar asupra biodiversității, estimând efectul dispariției speciilor în rețelele alimentare locale, dincolo de efectele directe