Reparația mașinii de familie, inundații în apartament sau defecțiuni la instalația electrică, defecțiuni ale echipamentelor electrice sau electrocasnice preferate sunt doar câteva dintre situațiile costisitoare neprevăzute care pot să apară în viața oricăruia dintre noi.

Fondul de urgențe este o soluție practică adoptată în număr tot mai mare de membrii familiilor din România.

Ce este fondul pentru urgențe?

Dacă nu ai auzit niciodată despre fondul de urgențe sau nu ai încă un fond de urgențe, poți lua în considerare acest moment pentru a înființa unul. “Bani albi pentru zile negre” este expresia din popor care exprimă cel mai bine rolul acestui fond. Practic, sunt bani pe care îi pui deoparte pentru eventualele cheltuieli neprevăzute care ar putea să apară.

Acest fond de urgențe se constituie în mod intenționat, calculat și este cheltuit doar în situații excepționale, nu pentru cadouri, vacanțe sau alte mofturi.

Cum se calculează fondul pentru urgențe?

Unii experți financiari recomandă ca acest fond pentru urgențe să acopere cheltuielile necesare pentru o perioadă de 3-6 luni. Pentru asta, va trebui să iei în calcul cheltuielile esențiale minime, precum: chiria sau rata pentru casă, facturile esențiale curente, ratele – dacă ai un credit de nevoi personale, cheltuielile cu alimentele sau cele necesare copiilor.

Să presupunem că valoarea totală a cheltuielilor esențiale pentru o perioadă de 6 luni este 9.000 lei, ceea ce înseamnă o cheltuială lunară de 1.500 lei. Dacă economisești lunar 375 lei, în 24 de luni vei putea constitui integral acest fond de urgențe fără a fi un efort financiar prea mare.

În lipsa unui fond de urgență sau ajutor din partea familiei sau a prietenilor care să acopere aceste cheltuieli neprevăzute, poți avea în vedere accesarea unui credit IFN fără garanție imobiliară. Un împrumut obținut doar cu buletinul, 100% online. Banii ajung în contul tău bancar sau direct pe card.

Cum ai putea alimenta mai rapid fondul de urgențe?

Poate că 2 ani ți se va părea o perioadă lungă de timp pentru a avea siguranța fondului pentru urgențe, așadar iată câteva alternative prin care poți alimenta mai rapid acest fond.

  1. Reducerea cheltuielilor mai puțin esențiale

Fără să ne dăm seama, cheltuim destul de mulți bani pe achiziții mai puțin esențiale de produse sau servicii. Putem urgenta întregirea fondului de urgențe renunțând la anumite lucruri sau activități care nu sunt atât de importante. Mâncare comandată, fastfood sau mese servite în oraș, băuturi carbogazoase sau alcoolice, tutun, haine sau accesorii noi, achiziții de electrice sau electrocasnice care nu sunt urgente, etc., ar fi doar câteva dintre cheltuielile la care putem renunța foarte ușor. Legat de servicii, am putea spăla mașina o dată la 2 săptămâni în loc de a o spăla săptămânal sau la câteva zile, vizitele la salon sau frizerie pot fi de asemenea rărite, cinema-ul sau activitățile recreative pot fi înlocuite cu activități recreative în aer liber care nu presupun costuri suplimentare. Abonamentele premium de televiziune sau internet sunt alte servicii la care putem renunța pentru o perioadă de timp, cel puțin până la constituirea fondului de urgență.

  1. Creșterea veniturilor

Poate că te-ai gândit deja să îți mai iei un job part-time sau ocazional ori să dezvolți mai mult pasiunea ta astfel încât să o poți transforma într-o mică afacere. Indiferent de varianta pe care o alegi, creșterea veniturilor reprezintă o modalitate rapidă de a alimenta fondul de urgență pentru că veniturile sunt suplimentare față de cele curente, și raportat la cheltuielile curente reprezintă un plus major care poate fi direcționat fondului. În locul celor 3-4 ore petrecute zilnic în fața televizorului sau a calculatorului, poți găsi o modalitate la îndemână de a le transforma într-o activate generatoare de venit. Trebuie doar să îți dorești asta.

  1. Reevaluarea serviciilor și refinanțarea creditelor

Nu de puține ori, uităm să renegociem contractele de televiziune, internet sau telefonie (fixă ori mobilă), ceea ce ar putea atrage o reducere lunară consistentă la serviciile pe care le folosim deja. Dacă nu există loc de negociere, poate că există în piață o alternativă care să ofere și acest avantaj financiar. Același lucru este valabil și în cazul altor abonamente pe care le folosim și le plătim lunar. Nici serviciile bancare nu trebuie neglijate, existând și aici posibilitatea de a căuta un furnizor care are costuri de administrare lunare mai mici sau care nu percepe comisioane pentru tranzacțiile curente.

Dacă ai un credit de nevoi personale bancar sau credite nebancare, poți lua în calcul refinanțarea creditului, astfel încât să reduci costul lunar cu rata, beneficiind și de o dobândă mai avantajoasă. Astfel nu doar că vei face economie, dar vei avea și o sumă mai mare disponibilă lunar pe care o vei putea direcționa fondului de urgență.

Poate că la început ți se va părea greu, dar nu trebuie să te descurajezi pentru că este normal să simți asta. Important este să îți reamintești de ce faci asta și să încerci să te ții de planul tău pentru că doar perseverența poate transforma un obicei mai puțin sănătos într-un avantaj personal.

După ce îți vei însuși acest obicei de economie și calcul al cheltuielilor curente, vei putea trece la înființarea unor fonduri pentru vacanță, investiții, conturi de economii personale sau economii pentru educația copiilor tăi.