Schimburile de studenti pentru angajarea lor intr-o alta tara pe baza unor contracte determinate au o indelungata traditie in cadrul AIESEC. Sistemul a inceput sa se dezvolte inca din 1948, fiind extins in acest moment in 48 de tari. La nivel international, participa in program si pleaca in practica aproximativ 5.000 de studenti din toate tarile. Anul acesta au fost inclusi in programul international de practica aproximativ 100 de studenti din Romania, recrutati din toate facultatile economice,
Schimburile de studenti pentru angajarea lor intr-o alta tara pe baza unor contracte determinate au o indelungata traditie in cadrul AIESEC. Sistemul a inceput sa se dezvolte inca din 1948, fiind extins in acest moment in 48 de tari. La nivel international, participa in program si pleaca in practica aproximativ 5.000 de studenti din toate tarile.
Anul acesta au fost inclusi in programul international de practica aproximativ 100 de studenti din Romania, recrutati din toate facultatile economice, tehnice si universitare. Jumatate dintre acestia se afla in momentul de fata in baza de date in asteptarea unui loc de practica potrivit. De la coordonatoarea programului „Exchange” Bucuresti, Sanela Ivanovici, aflam ca in ultimii trei ani au plecat in practica internationala 30 de studenti din cele 12 orase din Romania in care exista filiale AIESEC. O studenta din anul III de la Finante-Banci ASE spune ca sistemul atrage tot mai multi studenti pentru ca „o experienta profesionala intr-un mediu organizational cu o alta cultura decat cea natala ofera cel mai bun cadru de dezvoltare. Integrarea intr-un alt mediu social si cultural ii ajuta pe studenti sau absolventi sa priveasca realitatea romaneasca in alt mod si le ofera deschidere catre relatii internationale de afaceri.”
Etapele programului
1. Selectia candidatilor se desfasoara de doua ori pe an: primavara, prin lunile martie-aprilie si toamna, in noiembrie. Criteriile sunt relativ simple si se popularizeaza prin intermediul mijloacelor specifice de comunicare ale AIESEC: Internet, conferinte etc. Selectia se face pe baza unor teste de cunostinte, de limba straina si a interviului direct. In program sunt admisi numai studentii din ultimul an de studii sau absolventii.
2. Pregatirea candidatilor constituie practic tot o forma de selectie, pentru ca tinerii inclusi in programul de training sunt urmariti si evaluati pe tot parcursul celor 4 saptamani de pregatire.
Scopul urmarit prin cursurile intensive il constituie dezvoltarea personala a participantilor si facilitarea integrarii lor intr-o noua cultura. Lectiile urmaresc formarea abilitatilor de prezentare, dezvoltarea competentelor in domeniul negocierii, al comunicarii in afaceri, managementul timpului etc. Studentii sunt pusi sa realizeze diverse proiecte si sunt evaluati incontinuu, pentru a putea fi selectionati in final doar cei mai motivati si mai flexibili. Programele sunt sustinute de traineri pregatiti in cadrul AIESEC sau de specialisti proveniti din firme de consultanta.
3. Interviul final este realizat de o comisie alcatuita din un reprezentant AIESEC sau un fost membru al asociatiei, un psiholog, un reprezentant al unei companii in care a mai lucrat ca stagiar un student, un specialist in resurse umane si un profesor.
Studentii sau absolventii recrutati intra intr-o baza de date aflata pe Internet (www.aiesec.net), unde exista formularele companiilor si candidatilor intre care se incearca realizarea intermedierii pe piata internationala a muncii. „Potrivirea” poate sa dureze de la cateva zile la cateva luni sau sa nu se intample niciodata. Rezultatul depinde in mare masura de candidati. Sanela Ivanovici spune ca foarte multi studenti vor sa faca practica numai in SUA, Canada, Anglia sau alte tari din occident. In ultimii ani au crescut insa ofetele in zone extrem de interesante din punct de vedere cultural, precum India, Turcia, Germania sau diverse alte tari din Europa centrala si de est. Capacitatea de adaptare a candidatilor la medii de lucru mai putin cunoscute constituie in ultima instanta elementul care face posibila perfectarea contractului cu angajatorul.
Realizarea efectiva a stagiului de practica reprezinta etapa cea mai importanta a programului, in jurul careia se grupeaza cele mai multe eforturi ale asociatiei. AIESEC din fiecare tara se ocupa indeplinirea formalitatilor legale si cazarea studentului pentru perioada in care urmeaza sa efectueze stagiul de practica, acomodarea la locul de munca, dar si de integrarea in societate, prin implicarea acestuia in activitati diferite. Reprezentantii AIESEC se ocupa si de evaluarea studentului pe tot parcursul practicii, modalitate prin care se realizeaza imbunatatirea continua a programului.
Durata stagiului de practica poate varia intre 8 si 78 saptamani, timp in care stagiarul primeste salariul stabilit de compania angajatoare. De multe ori remunerarea nu este la nivelul asteptarilor tinerilor, dar nu acesta trebuie sa fie motivul pentru care se opteaza in momentul in care se doreste selectarea in program.
Dupa finalizarea stagiului de practica, studentii/absolventii se intorc in tara, unde AIESEC incearca sa le ofere posibilitatea de a se angaja la companii care pot beneficia de experienta lor internationala.
Noua luni de munca in India
Simina Leotescu este una dintre participantele la programul international de practica. Ea s-a intors din India de numai cateva zile si este inca marcata de experientele traite acolo timp de noua luni, alaturi de alti studenti veniti din toate colturile lumii.
Tanara absolventa a Facultatii de management in comert si turism din cadrul Universitatii „Dimitrie Cantemir” a optat in mod deliberat pentru practica in India. Simina isi dorea de mult timp sa mearga intr-o tara total diferita de Romania. Impactul a fost mai puternic decat s-ar fi asteptat, pentru ca India este un amestec de mai multe culturi. Postul de relatii cu clientii pe care l-a ocupat la o importanta firma de publicitate din localitatea Pune
i-a permis sa intre in contact mult mai usor cu mediul extern si sa lucreze cu mai toate departamentele si oamenii din companie. „Stilul de lucru difera total de cel din Romania. La un moment dat – recunoaste Simina – iti trebuie multa energie si rabdare pentru a te obisnui cu localnicii. Munca mea depindea de toti ceilalti si a trebuit sa ma adaptez stilului lor de lucru. Au o filosofie aparte si-ti trebuie o mare deschidere pentru a o putea intelege. Cred ca acelasi lucru gandeau si ei, la randu-le, despre studentii stagiari veniti in firma, fiecare cu obiceiurile si individualitatea sa. Am avut ocazia sa cunosc 25 de astfel de tineri veniti din timp in timp in firma la care lucram.”
Reprezentantii AIESEC din India i-au facilitat Siminei sederea intr-un cartier modern de locuinte din orasul Pune. In acelasi apartament locuiau mai multi stagiari, fapt pentru care ei isi petreceau mai tot timpul liber impreuna. Simina spune ca a preferat la inceput sa dedice mai mult timp activitatii in cadrul firmei, in primul rand pentru ca nu era deloc simplu sa se descurce intr-un domeniu de activitate total nou, dar si pentru ca nu voia sa dezamageasca pe cei care au dorit sa o angajeze. Dar, si daca ar fi vrut sa se distreze mai mult nu ar fi avut cum. Intr-un oras de dimensiunea Bucurestilor si cu o populatie mult mai numeroasa (aproximativ 4 sau 6 milioane, nimeni nu stie precis numarul) ofertele de divertisment sunt extrem de reduse. Tinerii stagiari aveau la dispozitie doar vreo cateva „pub-uri” si cam atat. In schimb, ei reuseau sa compenseze lipsa acestora cu petrecerile de acasa. „Erau un bun prilej de a ne impartasi experientele din viata noastra. Fiecare student era un caz aparte, fie si numai pentru ca provenea dintr-o alta tara a lumii. In complex locuiau studenti din Japonia, Asia, Africa, Coasta de Fildes, America de nord si de sud… La un moment dat, am stat si cate patru studente in aceeasi camera.”
Simina s-a despartit cu greu de colegii si viata din India. Daca nu ar fi avut de dat examenul de licenta, si-ar mai fi prelungit sederea. Acum vrea sa se angajeze in Romania tot in domeniul publicitatii, deoarece crede ca a dobandit o experienta pe care ar aprecia-o multe firme din acest domeniu. Dupa un timp, cine stie, poate va mai gasi o alta ocazie pentru a lucra intr-un alt loc de pe aceasta planeta. In cele noua luni de sedere in India, ea considera ca a castigat cat altii in noua ani, pentru ca a invatat sa se descurce singura si sa aiba incredere in propriile forte.r