Serbia este mult în urma altor state din fosta Iugoslavie, precum Croaţia sau Muntenegru, în topul destinaţiilor turistice dar speră că amplasarea sa în centrul Balcanilor, croazierele pe Dunăre, monumentele istorice şi preţurile scăzute vor atrage mai mulţi vizitatori străini.
"Oferim petreceri, ospitalitate, distracţie şi istorie – şi toate astea la preţuri mici", a declarat Rasim Ljajic. Potrivit acestuia, Serbia trebuie să îşi îmbunătăţească infrastructura şi să modernizeze mai multe spa-uri şi alte zone istorie pentru a-şi creşte atractivitatea în rândul turiştilor.
Serbia este o destinaţie turistică relativ populară în rândul ruşilor şi chinezi, graţie legăturilor politice strânse cu aceste ţări, însă în prezent Belgradul vrea să atragă mai mulţi vizitatori occidentali.
Rasim Ljajic a informat că, în primele 10 luni din 2017, veniturile din turism s-au ridicat la 971 milioane de euro, adăugând că "nu există nicio îndoială" că pe ansamblul anului 2017 se va ajunge la o cifră record de 1,2 miliarde de euro. "Pentru 2018, Serbia se aşteaptă ca veniturile din turism să ajungă la 1,4 miliarde de euro, echivalentul a 3% din Produsul Intern Brut", a spus Ljajic.
Belgrad este responsabil pentru mai mult de jumătate din înnoptările turiştilor străini în Serbia, restul fiind împărţite între portul de la Dunăre Novi Sad şi staţiunile montane Kopaonik şi Zlatibor.
Datele statistice oficiale arată că, în primele 11 luni din 2017, Serbia a înregistrat aproape trei milioane de înnoptări de turişti străini, în timp ce Croaţia a atras 15 milioane de turişti străini în 2016 şi venituri din turism de aproximativ 10 miliarde de euro. (Sursa: Agerpres)