O țară angajeaza IT-iști cu 14.000 euro pe lună

IT-iștii sunt foarte valoroși peste tot în lume, fiind plătiți cu mii de euro în fiecare lună. De exemplu, românii specializați în acest domeniu pot merge în Elveția, care, potrivit letemps.ch, trece printr-o criză în a găsi personal, în această perioadă. Salariul oferit ajunge până la 200.000 de franci pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 14.000 euro pe lună.

Oportunitățile de angajare în sectorul IT&C au crescut cu aproape 74%, între 2016 și 2017, în Elveția, care se confruntă astăzi cu o penurie de informaticieni, conform sursei citate. Pentru a găsi tinerii potriviți, companiile sunt nevoite să meargă direct în școli.

De altfel, ca să rezolve problema atacurilor informatice, proprietarii de companii cer mereu ajutorul informaticienilor. ”Cele mai multe companii și-au dat seama de importanța de a-și securiza datele informatice”, spune Eric Sinot, care lucrează în acest domeniu, citat de letemps.ch. 

Cererea pentru experți în securitate informatică aproape că s-a dublat între ianuarie 2017 și ianuarie 2018. Dacă acum mult timp pirateria era un risc îndepărtat, astăzi reprezintă o realitate. Unul din trei IMM-uri elvețiene a căzut victimă, arată studiile de specialitate. 

”Cererea depășește cu mult oferta pentru specialiști, în special pentru sectoarele IT și inginerie. Cadidații specializați pe un anumit domeniu, cum ar fi cel bancar, de asigurări de sănătate sau industrie, pot primi multe oferte dacă au și o experiență de succes”, spune Charles Franier, director executiv Michael Page. 

Practic, proprietarii de companii dispun de bugete foarte mari pentru a atrage experți. Cei care lucrează în IT de mai bine de 10 ani se pot aștepta la un salariu anual de 200.000 de franci sau chiar mai mult. De asemenea, foarte căutați sunt și cei specializați în gestionarea programelor și securitate informatică. Și aceștia pot primi anual 160.000 de franci dacă au o experiență de peste 10 ani, mai scrie letemps.ch.

Potrivit specialiștilor, această penurie este observată mai ales în sectoarele noi, în contextul în care mulți nu sunt specializați pentru unele tehnologii folosite de companii, ceea ce este într-adevăr o problemă.

”În domeniul inteligenței artificiale, de exemplu, nu există nicio pregătire. Și astfel, recrutarea este extinsă în afara țării”, spune Avril Whitworth, specialist în marketing digital la Experis.