Salariile corelate în funcţie de evoluţia inflaţiei vor creşte cu 1,5% în acest an în Germania, adică mult mai repede decât în Franţa şi decât media europeană, arată un studiu publicat joi de Institutul german de Studii Economice şi Sociale (WSI), care face parte din Fundaţia Hans-Bockler, transmite AFP.
Potrivit acestui studiu, creşterea salariilor reale din Germania ar urma să se accelereze în acest an, după un avans de 0,9% în 2017, şi va depăşi cu aproape un punct procentual creşterea de doar 0,6% aşteptată în Franţa şi avansul de 1% pentru ansamblul Uniunii Europene.
„Ţinând cont de creşterea economică stabilă şi de un şomaj relativ scăzut, creşterea salariilor reale în Germania pare a fi în continuare una modestă”, comentează Fundaţia Hans-Bockler, considerată a fi apropiată de sindicate.
Salariaţii germani sunt într-o poziţie de forţă care le permite să solicite majorări salariale semnificative, având în vedere că economia germană cunoaşte al nouălea an de creştere consecutivă. În consecinţă, în luna februarie, puternicul sindicat IG Metall a obţinut o majorare salarială de 4,3% de care vor beneficia cei aproximativ 3,9 milioane de salariaţi din sectorul metalurgiei, sector care în Germania cuprinde grupurile Daimler, Siemens, Bosch, precum şi numeroase IMM-uri exportatoare.
În ceea ce priveşte salariul brut, studiul mizează pe o creştere de 3,1% în Germania în acest an, faţă de un avans de 2,3% în Franţa.
Însă, această creştere salarială nu se regăseşte decât la o parte din forţa de muncă din Germania, ţară unde companiile evită acordurile la nivel de ramură. Aceasta face ca în Germania”diferenţa între salariile mici şi cele medii să fie mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa de Nord sau de Vest”, subliniază cercetătorii de la WSI.
Potrivit datelor OECD, în 2016, un procentaj de 18,9% dintre salariaţii cu regim de lucru full time din Germania primeau salarii mici, faţă de 9,1% în Franţa.
Autorii studiului subliniază că în ţările în care inegalităţile salariale sunt cele mai reduse, în principal Suedia, Belgia, Finlanda şi Danemarca, sunt acelea unde convenţiile colective sunt mai importante şi sunt negociate într-o manieră centralizată.
În alte ţări, salariile reale nu vor urma în acest an evoluţia conjuncturii şi a inflaţiei. Astfel, pentru Spania, este preconizată o scădere de 0,3%, faţă de o mică creştere de 0,3% în Grecia şi una de 0,4% în Marea Britanie. Italia ar urma să înregistreze performanţe uşor mai bune, respectiv o creştere de 0,9%, în condiţiile în care Europa este îngrijorată de viitoarea politică economică şi bugetară a noului Guvern de la Roma. AGERPRES