Este vorba despre Muntenegru, care folosește moneda euro deși nu este nici măcar membru al Uniunii Europene și cu atât mai puțin al zonei euro.

În Muntenegru, care înainte de apariţia euro folosea ca monedă marca germană, oficialii băncii centrale analizează eventuale măsuri pentru cazul în care euro dispare. Statul balcnic a adoptat unilateral euro, pe care îl foloseşte fără a face parte din uniunea monetară.

"Muntenegru ar avea o gamă largă de posibilităţi, de la folosirea altei monede străine la introducerea unei monede proprii", a declarat economistul şef al băncii centrale, Nikola Fabris, însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par.  O problemă cu ultima variantă ar fi că Muntenegru nu are capacitatea de a tipări bani.

Astfel, prima opțiune pentru Muntenegru ar fi să se întoarcă înapoi la marca germană în cazul în care moneda euro nu va mai exista. Însă acest lucru i-ar face total dependenți de nemți, în lipsa capacității de a emite monedă.

Chiar și în cazul în care vor dori adoptarea unei alte monede, populația va trăi o bună perioadă de timp fără să aibă niște bani valizi.

Situația muntenegrenilor este mult mai grea decât în statele zonei euro pentru că majoritarea băncilor centrale din zona euro îşi păstrează cel puţin o capacitate limitată de a tipări bani. Chiar dacă Banca Centrală Europeană (BCE) este responasabilă de stabilirea necesarului monetar, nu se ocupă de tipărirea bancnotelor. BCE împarte astfel de sarcini băncilor centrale din zona euro.

Igor Luksic, premierul din Muntenegru, a declarat că țara sa nu va renunța la euro, chiar dacă situația din zona euro este tot mai dificilă.

Oficialul a declarat că nu crede că zona euro ar putea intra vreodată în colaps, iar "adoptarea" monedei euro ca monedă națională a fost o variantă mai bună decât tipărirea unei monede noi.

Cu toate acestea, Milenko Popovici, profesor la o universitate din Podgorița, este de părere că în cazul în care moneda euro ar dispărea situația țării ar deveni "fără speranță".