În 1969 a fost descoperit petrol la Ekofisk, în Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta norvegiană. Conştienţi că resursele se vor termina la un moment dat, conducătorii Norvegiei au înfiinţat în 1990 un fond în care toţi cei peste 5 milioane de cetăţeni sunt acţionari. Valoarea fondului depăşeşte în prezent peste 600 de miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecărui norvegian îi revine peste un milion de coroane. Totuşi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sunt gestionaţi de Banca Centrală. Ei sunt destinaţi bunăstării generaţiilor viitoare. Norvegia deţine aproape 1% din totalul acţiunilor la nivel mondial. Populaţia Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994.
România a descoperit gaz în Marea Neagră. Statul a preferat, din rațiuni diferite, să concesioneze perimetrele ce urmează a fi exploatate unor companii.
Black Sea Oil & Gas (BSOG), deținută integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. Portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, la care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.
Statul își păstrează prerogativele privind legiferarea și reglementarea în domeniu, atribuții importante, dar care sunt diferite de exploatarea efectivă a gazelor naturale din Marea Neagră.
Cel mai responsabil gest politic ar fi să se promoveze o lege care să prevadă că toți banii obținuți de stat ca urmare a exploatării din zona offshore să fie strânși, separat de buget, într-un fond de investiții. Măcar în felul acesta să știm că râmâne ceva și generațiilor viitoare din exploatările de hidrocarburi din Marea Neagră, scrie RFI.