Textul permite autorităţii guvernamentale responsabile cu telecomunicaţiile să limiteze accesul la site-urile de partajare de videoclipuri, să păstreze timp de doi ani un dosar al activităţilor fiecărui utilizator pe internet, precum paginile vizitate, cuvintele-cheie utilizate sau activitatea pe reţelele sociale.

Proiectul de lege are ca scop să ‘protejeze familia, copiii şi tinerii de informaţiile care, pe internet, încurajează consumul de droguri, abuzurile sexuale şi sinuciderea’, a explicat jurnalul Hurriyet, care a publicat informaţia.

Potrivit cotidianului, apropiat opoziţiei, guvernul islamic-conservator intenţionează, de asemenea, să creeze o nouă entitate din care ar fi constrânşi să facă parte toţi furnizorii de internet din Turcia.

Într-un ‘raport privind transparenţa’ publicat luna trecută, grupul de internet Google a clasat Turcia, alături de China, pe primul loc în privinţa cenzurii pe internet, cu o creştere de 966% a numărului de cereri de retrageri de informaţii în ultimele şase luni, scrie AFP.

‘Turcia nu este China şi nu va fi niciodată’, a afirmat miercuri vicepremierul şi purtătorul de cuvânt al AKP (partidul la putere), Huseyin Celik, referitor la proiectul de lege supus Parlamentului.

‘Nu există un consens în această ţară în favoarea legilor pentru reglementarea reţelelor sociale şi a internetului? Putem înfiinţa reguli bazate pe normele aflate în vigoare aproape peste tot în lume’, a adăugat Celik. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este un adversar înverşunat al reţelelor sociale, mai notează agenţia franceză de presă. În timpul manifestaţiilor antiguvernamentale din iunie anul trecut, acesta a calificat Twitter-ul drept o ‘sursă de probleme’, în contextul în care reţeaua de microblogging a fost mijlocul de comunicare preferat al manifestanţilor care îi cereau demisia.AGERPRES