Anul trecut, Guvernul din această ţară a adoptat o lege a emigraţiei în speranţa că va atrage muncitori calificaţi din afara UE, în încercarea de a remedia problema deficitului cronic de mână de lucru calificată.
Pentru ca economia să nu intre în colaps, piaţa muncii din Germania va avea nevoie de cel puţin 260.000 de imigranţi pe an până în 2060, iar mulţi dintre ei vor trebui să vină din afara Uniunii Europene, arată un studiu publicat marţi de Bertelsmann Institute, transmite DPA.
În prezent sunt aproape 45 de milioane de locuri de muncă în Germania, scrie Agerpres.
Autorii studiului susţin că populaţia aptă de muncă a Germaniei se va contracta cu aproximativ 16 milioane de persoane (adică aproximativ o treime), până în 2060, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi natalităţii reduse. În plus, mai puţini cetăţeni din UE vor emigra în Germania, deoarece ţările membre din sudul Europei vor depăşi crizele lor economice iar restul Europei se va apropia economic de Germania pe termen lung, astfel încât stimulentele pentru emigrare se vor reduce.
În consecinţă, aproximativ 146.000 de imigranţi din interiorul UE şi aproximativ 114.000 din afara blocului comunitar vor fi necesari pentru a contracara evoluţiile demografice din Germania.
„Astăzi, prea puţini muncitori calificaţi din ţările terţe emigrează în Germania”, a declarat Jörg Dräger, preşedintele Bertelsmann Foundation.