Aderarea Republicii Muntenegru la Alianţa Nord-Atlantică nu prezintă nicio ameninţare pentru nimeni, nici pentru Rusia, a declarat ministrul muntenegrean al apărării, Predrag Bošković, într-un interviu acordat companiei de radio-televiziune a republicii (RTCG).
„Acuzaţia că politica NATO privind extinderea şi cuprinderea Muntenegrului prezintă o ameninţare la adresa securităţii vreunei ţări, inclusiv la adresa Rusiei, este neîntemeiată. Aderarea Republicii Muntenegru la NATO nu încalcă în niciun fel relaţiile tradiţionale bune cu Rusia” – a declarat Bošković.
Amintim că, anterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în timpul unei conferinţe de presă susţinută după Consiliul miniştrilor de externe din ţările OSCE că se încearcă includerea Muntenegrului în NATO înainte de încheierea mandatului administraţiei preşedintelui Barack Obama.
Muntenengru a semnat în luna mai a anului trecut protocolul de aderare. Secretarul general al NATO a amintit că Muntenegru a parcurs un lung drum de reforme. Muntenegru a reformat legi, a construit instituții și și-a găsit locul în comunitatea internațională, încurajând cooperarea și înțelegerea în Balcani, a adăugat Stoltenberg.
După semnarea protocolului, aderarea Muntenegrului trebuie ratificată de parlamentele celor 28 de state membre ale Alianței, proces care, potrivit mai multor diplomați, ar urma să dureze între un an și 18 luni.
Miniștrii de externe din NATO au invitat oficial în decembrie 2015 Muntenegru, mică republică ce numără 630.000 de locuitori, să se alăture Alianței Nord-Atlantice.
Ultima extindere a NATO datează din 2009, când au aderat Albania și Croația, alte două țări din Balcani.