Ambasadorul Rusiei în Serbia, Aleksandr Boțan-Harcenko, a anunțat recent că Serbia urmează să semneze pe 25 octombrie, la Soci, un acord de liber schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică a lui Putin.
Apare însă o problemă pentru că Serbia este candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Aderarea la Uniunea lui Putin însă ar aduce un acces sport pentru produse, în special cele agricole, pe piețele Kazahstanului, Kirghiziei și Armeniei. În 2018 vânzările de pe piața Uniunii Euroasiatice s-au ridicat la 3,4 miliarde de dolari, din aceștia 3 miliarde doar în Rusia.
Cea mai mare parte a vânzărilor Serbiei o constituie merele, în timp ce importă din Rusia petrol și gaze. O analiză a departamentului de limbă sârbă al Radio Europa Liberă arată că schimburile cu Rusia și ceilalți membri ai Uniunii Euroasiatice reprezintă, pentru Serbia, 7,5% din balanța sa comercială, în vreme ce comerțul cu UE reprezintă 63,2%.
Uniunea Economică Eurasiatică cuprinde Federaţia Rusă, Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kîrgîstan și a fost înființată înițial în 2012 de Rusia, Belarus și Kazahstan. Ulterior au aderat Armenia și Kirghizia, iar Serbia e așteptată la toamnă.
Serbia a fost, încă din vremea lui Miloșevici, un cap de pod al Rusiei în Balcani, alături de, episodic și într-o măsură mai mică, Macedonia. Aderarea la Uniunea Euroasiatică cu Rusia ar pune capăt în mod automat tentativelor de apropiere a Belgradului de UE. Deocamdată însă regimul de la Belgrad, condus de Aleksandar Vučić, fost om de încredere al lui Miloșevici, oscilează între Rusia și UE, scrie Europa Liberă.