Rusia a oprit aprovizionarea cu petrol a rafinăriilor din Belarus, a declarat vineri firma energetică de stat din Belarus, pe fondul unui nou litigiu contractual, care amenință și livrări mari de petrol care traversează țara în drumul lor spre Europa de Vest.
Firma de stat din Belarus, Belneftekhim, a declarat că livrările au fost sistate de la 1 ianuarie.
Moscova folosește arma energetică pentru a-și atinge scopul
Moscova și Minsk au avut în ultimii 10 ani mai multe conflicte legate de petrol și gaze, în ceea ce a fost descrisă ca o „relație de dragoste și ură” între președinții Vladimir Putin și Alexander Lukashenko. S-a vorbit în mod repetat că Putin și Lukashenko „se joacă” cu ideea integrării politice a țărilor, dar liderul belarus, care a ajuns la putere în 1994, a respins aceste zvonuri.
Au fost și manifestații la Minsk luna trecută împotriva unui proiect de integrare mai accentuată cu Rusia, pe fondul speculaţiilor în jurul unificării celor două ţări.
Fosta republică sovietică este unul dintre principalii aliați ai Moscovei, în ciuda relațiilor tensionate din ultima perioadă.
Uniunea Europeană depinde de gazul rusesc
O proporție semnificativă din petrolul și gazele naturale din Rusia către Europa tranzitează foste țări ale Uniunii Sovietice care acum sunt țări independente, dar în continuare cu legături economice puternice cu Moscova. O dispută cu Ucraina a amenințat fluxul de gaz până când națiunile au ajuns la un acord în cursul zilei de luni.
Firma rusească Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.