O ţară europeană îşi ia adio de la fosta monedă naţională

La şase secole de la apariţia primelor monede şi la un deceniu după ce au ieşit din circulaţie, ultimii franci francezi vor putea fi schimbaţi astăzi la Banca centrală a Franţei, ocazie cu care Franţa îşi va lua astfel adio de la fosta sa monedă naţională, transmite AP.

Banca centrală a Franţei a fixat miezul nopţii de vineri drept termen limită până la care cei care mai au economii în franci le pot schimba în euro. Începând de mâine bancnotele de 20, 50, 100, 200 şi 500 de franci nu vor mai fi acceptate.

Banca centrală estimează că la finele lui 2011 erau în circulaţie 50 milioane bancnote în franci, în valoare de aproximativ 600 milioane de euro. Directorul general adjunct al Băncii Franţei, Henri Jullien, a declarat că instituţia nu se aşteaptă ca toate aceste bancnote să fie schimbate. Cel mai probabil, guvernul va recupera bancnote în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, în condiţiile în care vor fi schimbate în principal bancnotele mari, scrie Agerpres.

Odată cu introducerea bancnotelor şi monedelor euro în luna ianuarie 2002, s-a încheiat durata de viaţă a francului. Valoarea de schimb a francului a fost stabilită la 6,56 franci pentru un euro.

Totuşi la zece ani de la adoptarea monedei unice, mai mult de o treime dintre francezi îşi doreau revenirea la francul francez, conform unui sondaj efectuat de IFOP.


Mai mult, jumătate dintre cei chesţionati consideră retrospectiv că euro a fost"mai degraba un lucru prost", faţă de 35% care consideră că a fost "mai degraba un lucru bun" şi 15% "un lucru nici bun, nici rău".

La aproape 10 de ani de la adoptarea euro, aproximativ 43% dintre francezi încă mai converteau euro în franci pentru a compara preţurile. În decembrie 2003, procentul acestora se ridica la 73%. La începutul anului, mai mult de jumătate dintre respondenţi era favorabilă unui dublu afişaj al preţurilor în franci şi în euro. Acelaşi studiu arăta că 81%, este de părere că trecerea la moneda europeană a reprezentat o creştere semnificativă a preţurilor.