În timp ce unii experți și analiști sunt de părere că era petrolului este la apus pentru că rezervele sunt tot mai mici, există state care încă mai descoperă petrol.
Grupul petrolier norvegian Statoil a anunţat luni descoperirea unui nou depozit ‘major’ de petrol în Marea Barents, care ar putea conţine până la 300 de milioane de barili echivalent petrol.
Botezat Havis, acest depozit este ‘geamănul’ lui Skrugard, un alt depozit descoperit de Statoil în luna aprilie, confirmând potenţialul apelor până în prezent neexplorate ale Mării Barents.
Împreună, cele două depozite ar conţine între 400 şi 600 de milioane de barili echivalent petrol, potrivit datelor provizorii furnizate de compania norvegiană într-un comunicat.
‘Descoperirile depozitelor Skrugard şi Havis deschid o nouă provincie petrolieră în nord’, a afirmat directorul general al grupului, Helge Lund.
Învecinate dar necomunicând între ele, cele două structuri, separate de aproximativ 7 km, ar putea fi exploatate în comun, ceea ce va permite partenerilor din cadrul proiectului să limiteze costurile de dezvoltare.
Acoperite de aceeaşi licenţă de exploatare, cele două depozite sunt controlate de Statoil (50%), compania italiană Eni (30%) şi societatea publică norvegiană Petoro (20%).
Chiar şi luate împreună, cele două depozite sunt de dimensiuni mici în comparaţie cu cele precum Statfjord (circa 3,6 miliarde de barili), descoperit în 1974 în Marea Nordului. Cu toate acestea, ele oferă o perspectivă promiţătoare în zona Arcticului pentru Norvegia, a cărei producţie de hidrocarburi a scăzut constant în ultimii zece ani.
După atingerea unui vârf în 2001, producţia petrolieră a ţării scandinave, cea de-a şaptea exportatoare de ‘aur negru’ din lume, a scăzut constant, ajungând la aproximativ 2 milioane de barili pe zi, două treimi din nivelurile record de acum 10 ani.
Regiunea este deosebit de atractivă, în contextul în care Norvegia şi Rusia au soluţionat în 2010 o dispută frontalieră de 40 de ani în privinţa unei zone de 176.000 km2, permiţând lansarea campaniilor de prospectare.
Cum se face că cei mai bogați au cel mai ieftin carburant