Armand Goșu, istoric și expert în istoria politică a Rusiei, a avertizat că Putin va ataca un stat membru al NATO. El a subliniat că singurele incertitudini sunt legate de momentul și modul în care va avea loc acest atac.
În opinia sa, Vladimir Putin va ataca un stat NATO. Totul se va petrece pe cale hibridă. Conform cunoscutului istoric, Vladimir Putin va testa NATO nu prin drone sau avioane, ci printr-un atac asupra unui stat membru NATO.
“(Putin) va ataca un stat NATO, absolut. Va ataca hibrid. Foarte simplu. Deci Putin va testa NATO nu prin drone, nu prin avioane, bombițe care pică… Nu, Putin va ataca un stat NATO. Hibrid sau cum îl va ataca, dar n-am nicio îndoială. Vă dau în scris. (…) Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla. Ne-a spus-o Putin că se întâmplă. Ne-a spus ce va face!”, a declarat Goșu într-un interviu pentru stirileprotv.ro.
Vladimir Putin nu are în vedere, prima dată, România
Armand Goșu a avertizat că Vladimir Putin are în vedere un atac împotriva unui stat membru al NATO. El nu crede, însă, că România va fi prima țară vizată, ci se află pe lista sa de opțiuni.
În opinia sa, liderul de la Kremlin își va îndrepta inițial atenția către statele baltice sau chiar către Polonia. El a subliniat că Vladimir Putin a exprimat dorința de a restabili granițele Imperiului Rus. Acest lucru ar implica absorbția unor țări și conflicte cu altele.
Potrivit lui Goșu, proiecția de putere a lui Vladimir Putin în acest mandat prezidențial de șase ani implică anexarea unor țări și conflict cu vecinii. În consecință, se va avea ca rezultat dispariția acestora de pe harta geopolitică.
Liderul Rusiei își dorește de mult timp să pună la încercare NATO
Conform analizei istoricului, Vladimir Putin își dorește de mult timp să pună la încercare NATO. În ceea ce privește modul în care Alianța Nord-Atlantică ar răspunde în cazul unui atac direct, Armand Goșu a manifestat o anumită rezervă.
El prezintă un scenariu ipotetic în care Viktor Orban, Recep Tayyip Erdogan și președintele Estoniei participă la o ședință NATO. În acest scenariu, președintele Estoniei ar spune că țara sa a fost atacată și ar cere activarea Articolului 5. El prevede solidaritatea între statele membre. În acest context, Viktor Orban ar putea exprima îndoieli cu privire la circumstanțele atacului. Acesta ar putea sugera că situația nu este clară. În final, Goșu sugerează că în cadrul NATO ar putea apărea diviziuni și coaliții de voință. Ele vor fi similare cu cele din cadrul formatului Rammstein, care implică Ucraina.
Scenariul lui Armand Goșu care transmite o undă de îngrijorare
„Ia închipuiți-vă o ședință în care vine (Viktor) Orban, vine Erdogan, și vine președinte Estoniei, care spune ‘uite, am fost atacați.. Articolul cinci, săriți în apărarea noastră!’. Și Viktor Orban o să zică: ‘Dar parcă n-ați fost atacați, parcă voi ați atacat Rusia, dar nu e foarte clar ce s-a întâmplat acolo’. Și în cadrul NATO, vor funcționa coaliții de voință, cum funcționează și (formatul) Rammstein acum, cu Ucraina”, a spus istoricul.
Istoricul Armand Goșu susține că Europa s-a bazat prea mult timp pe Statele Unite. În opinia sa, ar fi trebuit să acorde o atenție mai mare dezvoltării capacităților militare proprii.
Expert în istoria politică a Rusiei, Armand Goșu predă din 2004 la Universitatea din București. Aici se concentrează pe cursuri despre istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și diplomația sovietică, precum și evoluțiile din fostul spațiu sovietic. În plus, el a fost corespondent la Moscova pentru radio BBC în perioadele 1995-1998 și 1999-2000. Între 2005 și 2010 a îndeplinit funcția de redactor-șef adjunct.