Justificarea? Simbolurile nationale trebuie sa ramana curate. Bancorex? Este simbolul sistemului bancar romanesc; cum sa pui un simbol intre paranteze pentru cateva nenorocite de mii de miliarde de lei? Valea Jiului? Alt simbol. Al mineritului in Romania. Ne cramponam noi de alte cateva mii de miliarde? Sidex, tot un simbol. Tractorul, Roman Brasov, toate sunt simboluri. Cine plateste pentru a pastra neintinata imaginea acestor simboluri? Statul, ca de-aia e stat, sa plateasca. Singura problema este ca nici un simbol nu tine de foame; ba, in plus, trebuie sa-ti mai iei de la gura pentru a le intretine.
Bancorex este semnul clar ca toata dantura economiei romanesti a fost atinsa de carii. Acum insa, durerea a devenit aproape insuportabila, dar tot mai mare este frica de dentist. Incercam sa rezolvam cu algocalmin, cand este clar ca trebuie sa apelam la extractii. In acest moment, aproape ca este mai putin important daca banii care nu se mai intorc in banca provin din credite comandate politic sau acordate de functionari corupti.
Cel mai mult conteaza modul de abordare a problemei Bancorex.
Statul, ca proprietar, nu numai ca s-a dovedit complet neinspirat in acordarea de imprumuturi, dar este o catastrofa in ce priveste executarea datornicilor. Statul este un creditor bland cu cei care ii datoreaza bani, ii mangaie pe crestet si varsa o lacrima din coltul ochiului atunci cand cei care i-au mancat mii de miliarde ii povestesc ce probleme au avut ei. El, statul, pare sa fie de partea celor care i-au mancat banii, in loc sa aiba grija de cei care il sponsorizeaza, adica de contribuabili. Pentru a recupera datoriile, statul ar trebui sa privatizeze recuperarea acestor creante; dar el, statul, nu se indura sa-i lase pe bietii datornici pe mana haitelor de avocati si portarei, care i-ar lua cu asalt. In loc sa privatizeze acest proces, statul mai infiinteaza o agentie, a carei intretinere se face, evident, tot pe banii statului. Avem de-a face cu un stat cu un dezvoltat simt al sacrificiului: moare, dar isi pastreaza simbolurile neatinse. Neatinse nici macar de bratul scurt al legii.
O tara plina de simboluri
4 martie 1999, 12:00
Ultima modificare în 4 martie 1999, 14:00
Justificarea? Simbolurile nationale trebuie sa ramana curate. Bancorex? Este simbolul sistemului bancar romanesc; cum sa pui un simbol intre paranteze pentru cateva nenorocite de mii de miliarde de lei? Valea Jiului? Alt simbol. Al mineritului in Romania. Ne cramponam noi de alte cateva mii de miliarde? Sidex, tot un simbol. Tractorul, Roman Brasov, toate sunt simboluri. Cine plateste pentru a pastra neintinata imaginea acestor simboluri? Statul, ca de-aia e stat, sa plateasca. Singura problema
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Tirajele presei sunt la vedere
- Concurenta schimba viteza postei
- Publicitatea stradala a intrat in coma
- Investitorii nu se inghesuie la actiuni ieftine
- Un ordin fantoma vamuieste carnea din import
- Gaura cheii
- Leii atrasi de pe piata monetara sustin cresterea dolarului
- Ofertele de cumparare aduc brokerii in top
- Statul da iama in producatorii independenti de soft
- Incompetenta a pus pe butuci industria blanurilor scumpe