O treime din grupurile de întreprinderi din România (31 la sută) activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, se arată într-un comunicat transmis joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Din cele 4.276 de grupuri rezidente şi 26.467 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (135 controlate din interior şi 26.332 controlate din străinătate) identificate în România în 2008, un număr de 31 la sută activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, informează INS.
În anul 2008, 14 la sută din grupurile de întreprinderi identificate în România erau rezidente, iar 94 la sută dintre acestea aveau două sau trei întreprinderi.
Conform INS, un grup de întreprinderi multinaţionale este format din cel puţin două unităţi localizate în ţări diferite, iar grupul de întreprinderi rezident este cel ale cărui ale cărui unităţi (întreprinderi) sunt toate rezidente în aceeaşi ţară.
Pentru a controla un grup, o întreprindere trebuie să deţină un procent depăşind strict 50 la sută în luarea deciziilor din adunarea generală a acţionarilor sau care, prin contract, are drept de control.
Domeniile preferate de grupurile de întreprinderi în 2008 au fost comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (31 la sută), industria prelucrătoare (19 la sută), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (10 la sută) şi construcţii (9 la sută).
Grupurile de întreprinderi rezidente activează de preferinţă în industria prelucrătoare (22 la sută), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (22 la sută) şi construcţii (13 la sută).
Germania, Italia sau Franţa controlau în 2008 majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi. Pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate în Germania (15 la sută), pe locul doi sunt cele controlate din Italia (12 la sută), în timp ce 10 la sută din subgrupurile de întreprinderi sunt controlate din Franţa.
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania sunt mai frecvente în industria prelucrătoare (şapte la sută) şi în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (patru la sută).
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în industria prelucrătoare (opt la sută).
În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, patru la sută se regăsesc în industria prelucrătoare, doi la sută în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor şi unu la sută în intermedieri financiare şi asigurări.
Din punct de vedere al numărului de subgrupuri de întreprinderi, secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor este dominată de subgrupuri de întreprinderi controlate de persoane fizice străine, care au o pondere scăzută din punct de vedere al numărului de salariaţi.
SURSA: Agerpres