Peste jumătate din cafeaua importată anul trecut de Uniunea Europeană a venit din două ţări: 31% din Brazilia (915.000 tone) şi 25 % din Vietnam (728.000 de tone), conform Agerpres.
Urmează Columbia (193.000 tone, 7%), Honduras (192.000 tone, 6%), India (141.000 tone, 5%), Indonezia, Uganda şi Peru (fiecare cu exporturi de aproximativ 120.000 tone, 4%) precum şi Etiopia (80.000 tone, 3%).
Importurile de cafea ale UE au avut ca destinaţie Germania (1,1 milioane tone de cafea importată sau 37% din totalul importurilor UE) şi Italia (560.000 tone, 19%). Urmează în ordine: Belgia (269.000 tone, 9%), Spania (229.000 tone, 8%), Franţa (183.000 tone, 6%) şi Marea Britanie (173.000 tone, 6%).
Consumul de cafea a devenit un obicei pentru români, astfel că un studiu a arătat că per capita în România se consumă sub o cafea pe zi. Locuitorii din ţările nordice consumă circa patru-cinci cafele zilnic.
În prezent cafeaua este consumată aproape în fiecare țară, fiind o marfă deosebit de importantă atât pentru producători, cât și pentru consumatori.
Pe piața mondială cafeaua se situează pe locul doi, după petrol, în privința importanței economice și alături de oțel și cereale, printre materiile prime de export cele mai valoroase, situația economică a multor țări producătoare de cafea depinzând aproape în întregime de exportul acesteia.
Cele mai importante piețe de negociat ale cafelei se află la New York și Londra.
Producția mondială anuală atinge peste 7 milioane tone anual. În 2005, Brazilia era producătorul cel mai mare cu 2,179 mil. tone boabe de cafea verde, ce reprezintă circa 28,2 % din producția mondială. O treime din producția braziliană a fost consumată în America de Sud.