Peste 30 la sută dintre funcţionarii publici din România au depăşit vârsta de 50 de ani. Astfel, 32,4 % dintre funcționarii publici de la nivelul administrației publice centrale au peste 50 de ani. Aceeași vârstă o au și 37,4% dintre cei care ocupă funcții publice teritoriale și 31,8% dintre lucrătorii din administrația publică locală.

„Situația generează o îngreunare a procesului de modernizare a administrației publice, fiind o consecință a gradului diminuat de asimilare a noilor tehnologii. Funcționarii publici ajunși la cel mai înalt grad profesional în funcția publică nu mai sunt motivați să se perfecționeze, riscându-se astfel instalarea plafonării”, spune vicepreședintele ANFP.

Primul pas: instruire pentru lucrul cu computerul

Prima măsură pe care a luat-o agenția pentru modernizarea aparatului funcționăresc a fost instruirea a 12.000 de funcționari publici, care ulterior au obținut Permisul European de Conducere a Computerului (ECDL). Programul a fost finanțat din fonduri europene și din fondurile proprii ale ANFP și a costat 13,4 milioane de lei.

Din acești 12.000 de funcționari care au învățat să folosească computerul mai bine, 91,3% au vârste cuprinse între 25 și 54 de ani.

În urma acestui program, participanții și-au îmbunătățit timpul de rezolvare a unui test practic de utilizare a calculatorului cu 62%.

Greu de dat afară

Pe viitor, ANFP declară că va iniția demersuri legislative care să faciliteze accesul tinerilor absolvenți în funcțiile publice.

În noiembrie 2011, Guvernul a adoptat o lege prin care pentru o perioadă de zece ani, orice post de execuţie din sistemul bugetar care se vacantează se transformă în post de debutant, tocmai pentru a facilita „întinerirea” aparatului public.

La acest moment 80% dintre funcţiile publice sunt ocupate de personal cu grad de consilier sau consilier superior, în timp de debutanţii şi asistenţii lipsesc. De asemenea, condiţiile de vechime nu mai sunt atăt de restrictive.

O altă modificare care a intrat în vigoare anul trecut presupune extinderea perioadei de evaluare de la o lună la un an întreg. Astfel, funcționarii vor putea fi evaluați permanent. „Sunt funcţionari care nu fac nimic şi trebuie să aştepţi un an ca să poţi să-i evaluezi. Este foarte greu să dai afară în acest moment un funcţionar public”, spunea atunci Andres Szakal, președintele ANFP.

Agenția și-a propus ca într-un interval de 10 ani, structura aparatului public să fie următoarea: 60% să fie asistenţi şi debutanţi, iar 40% dintre funcționari să fie principali şi superiori.