Aproape o treime din populaţia României utilizează, în prezent, serviciile de e-Guvernare, în timp ce media europeană se situează la 40%, se arată în Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020, publicată pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).
Conform documentului strategic, România a reuşit să crească în mod semnificativ gradul de utilizare al serviciilor de e-Guvernare, astfel încât 31% dintre cetăţeni folosesc deja serviciile de e-Guvernare, obiectivul european pentru sfârşitul anului 2015 fiind de 50%.
'În contextul general, chiar dacă România a înregistrat progrese majore în comparaţie cu acum doi ani, a pierdut 15 locuri conform clasamentului de dezvoltare al e-guvernării mondiale, între 2010 şi 2012. În prezent, indicele acordat României (0.6060) este sub valoarea medie acordată în Europa de Est (0.6333)', se precizează în document.
Indexul este calculat pe baza a trei factori: servicii online, infrastructura telecom şi indicele capitalului uman. La ora actuală, utilizarea medie a e-Guvernării în ţările din Uniunea Europeană (UE) este în jur de 40%.
În contextul creşterii gradului de utilizare a serviciilor de e-Guvernare au fost create două instituţii specializate (Agenţia pentru Agenda Digitală şi Comisia Tehnico – Economică (CTE)) care vor fi principalii actori ai acestei iniţiative. Acestea vor supraveghea toate implementările ce ţin de Agenda Digitală din România şi vor susţine implementarea proiectelor de e-Guvernare.
'Ministerul pentru Societatea Informaţională va implementa o linie de comunicare ce le va permite cetăţenilor şi mediului de afaceri să sugereze posibile noi servicii de e-Guvernare şi să urmărească implementarea sugestiilor lor. De asemenea, toate instituţiile publice care furnizează servicii care ţin de evenimente de viaţă vor utiliza acest sistem pentru a-şi îmbunătăţi serviciile. În plus, pentru a beneficia de noile tehnologii şi pentru a uşura modalitatea de plată online, ghiseul.ro va deveni un sistem ce va permite şi plata pentru serviciile publice, prin diverse metode (de exemplu: plata online cu cardul, plata prin SMS, m-Wallet etc.)', se notează în documentul strategic.
Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020 vizează în mod direct sectorul TIC şi îşi propune să contribuie la dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii României.
Documentul prevede că numărul angajaţilor din sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor /TIC/ ar putea ajunge în România la 250.000, în următorii şase ani, iar investiţia totală necesară în domeniu va depăşi 3,9 miliarde de euro.
Impactul direct şi indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte ţări europene care au făcut investiţii similare, poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea cu 11% a numărului de locuri de muncă şi reducerea costurilor administraţiei cu 12% în perioada 2014 – 2020.
Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data şi Media Sociale; TIC în Educaţie, Sănătate, Cultură şi e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în TIC; Broadband şi Servicii de Infrastructură Digitală. Documentul s-a aflat în circuitul de avizare pe ruta a zece ministere şi a primit acordul din partea acestora.
România este a şaptea ţară ca mărime din UE, în privinţa populaţiei şi a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia.AGERPRES