O treime dintre companiile medicale private locale sunt interesate de implementarea unor soluţii informatice mobile pentru gestiunea datelor pacienţilor, de tipul SAP Electronic Medical Record (EMR), potrivit unui studiu realizat de SAP România, subsidiara locală a liderului mondial de soluţii software de business.
Mai mult, aproximativ 7% dintre companiile chestionate sunt dispuse să instaleze un sistem informatic integrat pentru gestiunea datelor pacienţilor în următoarele 12 luni.
„Investiţiile companiilor medicale private realizate până în prezent au vizat în mare parte doar construcţia şi dotarea cu aparatură a unităţilor spitaliceşti şi doar o mică parte dintre acestea au fost direcţionate către implementarea unor sisteme integrate pentru gestiunea datelor despre pacienţi. În ultima vreme însă, pretenţiile tot mai mari ale pacienţilor vizavi de calitatea serviciilor furnizate fac ca executivii companiilor de profil să-şi îndrepte atenţia către soluţii informatice integrate”, a declarat Valentin Tomşa, directorul general al SAP România.
SAP livrează pe plan local soluţii integrate destinate sectorului medical, precum SAP Collaborative E-Care Management, dar şi soluţii pentru analiza şi gestiunea datelor pacienţilor şi personalului, de tipul SAP Analytics for Healthcare, SAP Patient Management sau SAP Staff Productivity Management. În plus, SAP furnizează şi soluţii de bugetare şi planificare dedicate companiilor din sectorul medical, de tipul Business Intelligence, Planning and Consolidation.
Aplicaţiile mobile SAP destinate companiilor din domeniul medical prezintă funcţionalităţi specifice, care permit cadrelor medicale să fie informate în timp real asupra stării de sanătate a pacienţilor, asupra rezultatelor ultimelor analizele solicitate sau a afecţiunilor anterioare, ţinând în acelaşi timp o evidenţă clară asupra tuturor recomandărilor prescrise de medic pe perioada tratamentului.
„Soluţiile SAP pentru zona medicală cresc cu siguranţă nivelul calităţii serviciilor de asistenţă furnizate către pacienţi, iar aplicaţiile mobile specifice permit medicilor să se îngrijească de pacienţi de la distanţă, situaţie care asigură companiilor private o mai mare flexibilitate. Performanţele soluţiei SAP Electronic Medical Record sunt cu adăvarat impresionante, de aici şi interesul mare pentru implementarea unei asemenea aplicaţii mobile”, a adăugat Valentin Tomşa. Soluţia SAP EMR este disponibilă atât pentru tablete, cât şi pentru smartphone-uri, putând rula pe sistemele de operare iOS şi Android.
Potenţial de creştere de 60% în 2013
Aproximativ 60% dintre companiile respondente au declarat că iau în considerare realizarea de investiţii pentru implementarea unor soluţii IT pentru gestiunea datelor pacienţilor, dar nu mai devreme de următoarele 12 luni.
„Multe dintre investiţiile realizate de companiile medicale private sunt recente şi au nevoie de o anumită perioadă de amortizare. La finalul acestei perioade, este de aşteptat ca acestea să reia investiţiile, de data acesta orientându-se către creşterea calităţii serviciilor furnizate prin informatizarea şi mai acută a proceselor medicale”, a adăugat Valentin Tomşa.
Potrivit ultimului studiu IDC despre piaţa locală de software, în 2010, soluţiile dedicate companiilor medicale înregistrau o cotă de aproximativ 3,6%, respectiv o valoare de circa 3 milioane de dolari.