Mai mult de o treime dintre romani (39%) doresc sa isi imbunatateasca in urmatorii cinci ani conditiile de locuit, arata studiul „Conditiile de locuit in Europa Centrala si de Est”, realizat de TNA AISA pentru GE Money - divizia de servicii financiare de retail a General Electric - in cinci tari din Europa Centrala si de Est (Republica Ceha, Polonia, Romania, Rusia si Ungaria) in lunile august-septembrie ale acestui an. Motivul principal pentru schimbarea conditiilor de locui
Mai mult de o treime dintre romani (39%) doresc sa isi imbunatateasca in urmatorii cinci ani conditiile de locuit, arata studiul „Conditiile de locuit in Europa Centrala si de Est”, realizat de TNA AISA pentru GE Money – divizia de servicii financiare de retail a General Electric – in cinci tari din Europa Centrala si de Est (Republica Ceha, Polonia, Romania, Rusia si Ungaria) in lunile august-septembrie ale acestui an.
Motivul principal pentru schimbarea conditiilor de locuit in toate tarile incluse in studiu este dorinta de a locui mai bine, mai confortabil decat in prezent. Pentru 20% dintre romani, nevoia de a avea o locuinta in proprietate personala reprezinta al doilea motiv ca importanta.
Situatia din Romania este similara cu cea din Ungaria, unde 40% din populatie doreste sa isi creasca standardele de locuit, fie prin cumpararea unei case sau a unui apartament nou, fie prin reconstructia proprietatii detinute. In Rusia si Cehia peste jumatate din populatie intentioneaza sa faca o astfel de schimbare in urmatorii 5 ani, ponderea celor care se gandesc la acest lucru fiind de 76% in Cehia, respectiv 65% in Rusia.
In toate cele 5 tari, populatia locuieste cu precadere in apartamente sau case proprietate personala. In Romania si Ungaria 80% dintre respondenti au locuinte proprii, in timp ce Rusia si Cehia detin cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc cu chirie, de 21%, respectiv 25%.
Desi, in toate tarile incluse in studiu, populatia doreste sa isi finanteze schimbarea sau imbunatatirea locuintei din resurse financiare proprii, peste 50% din respondenti iau in considerare efectuarea unui imprumut la o institutie financiara. Si in Romania ponderea celor care iau in calcul varianta unui imprumut de la o institutie financiara depaseste 50%.
Doi din cinci romani locuiesc in case cu suprafete cuprinse intre 50 si 75 metri patrati, in timp ce numai unul din cinci detine o locuinta de 75 mp pana la 100 mp. Cand vine vorba de parametrii noii locuinte, circa 40% dintre romani spun ca si-ar dori o casa sau un apartament cu suprafata de peste 100 de metri patrati, in timp ce 25% din populatie s-ar multumi cu o locuinta de 75-100 mp.
Sursa: GE Money
Data: 21 Noiembrie 2007