adauga „modernismul” firmelor luminoase si al vitrinelor largi ale magazinelor.Sofia ii poate rapi doua-trei zile turistului, cu toate ca punctele sale de atractie se afla la distanta de cativa pasi unul de celalalt. Practic, centrul orasului este delimitat de strazile Vitosha, Patriarh Eftimie, Vasil Levski si Knez Dondukov.
Orasul poate fi usor delimitat. Principalele puncte de atractie se gasesc pe bulevardul tar Osvoboditel si in pietele Aleksander Batenberg si Narodno Sabranie. Cele mai bune magazine se afla pe bulevardul Vitosha, iar cel mai mare magazin este binecunoscutul Tsum.
Poate cel mai important monument este catedrala Aleksander Nevski, terminata in 1912, in onoarea soldatilor rusi ucisi in timpul razboiului de independenta din 1877-1878, impotriva Imperiului Otoman. Arhitecti si artisti din sase tari au lucrat la ea timp de 30 de ani. Picturile murale, combinatia de marmura, onix si aur si cea mai valoroasa colectie de icoane din Bulgaria pot fi admirate aici.
In imediata apropiere se afla un monument mult mai mic si de departe mai putin impunator, insa mai important: Biserica Sfintei Sofia, de la care orasul isi are numele. Construita in timpul imparatului Iustinian, bisericuta caramizie dateaza din secolul al VI-lea, dar istoricii spun ca e ridicata pe ruine mult mai vechi. Construita in stil bizantin, Sf. Sofia este vizitata de turisti pentru mozaicurile sale colorate vechi de 1.500 de ani si conservate foarte bine, care infatiseaza arbori, flori si pasari. Biserica a supravietuit si perioadei de dominatie turceasca. Pe atunci, i-au fost adaugate doua minareturi si a fost transformata in moschee. De altfel, ruinele bizantine ale orasului sunt vizibile. Chiar langa noul hotel Sheraton se afla basilica Sf. Gheorghe. Cladirea din caramida isi pastreaza inca fresca din Evul Mediu timpuriu.
Dar cea mai frumoasa biserica din Sofia este cea ruseasca, cu hramul Sfantului Nicolae, construita in 1912 de muncitorii rusi. Cu turnulete aurite si spirale de tigla verde, ea aminteste atat de iarna, cat si de peisajele cu biserici din Sankt Petersburg.
Dovada amestecului de popoare si culturi care au modelat orasul de astazi este apropierea diferitelor temple: biserica Sf. Nedelia, sinagoga centrala si moscheea Banya Bashi se afla la numai cativa metri distanta una de cealalta.
Dintre muzeele Sofiei, cele mai importante sunt Muzeul National de Istorie si cripta Aleksander Nevsky (situata in subsolul catedralei omonime), care gazduieste o colectie de icoane din toata Bulgaria. Sectiunile muzeului de istorie acopera toate perioadele, iar exponatele de maxima atractie sunt comorile de aur si argint descoperite de-a lungul anilor pe teritoriul Bulgariei.
Un alt punct de atractie care il va face pe turist sa opreasca in Sofia este muntele Vitosha. El poate fi vazut din orice loc al orasului, iar mijloacele de transport ajung la el in maximum 20 de minute. Pentru aproximativ 20 de leva (10 euro), chiar si un taxi ajunge pana acolo. La 1.868 de metri se afla statiunea de schi Aleko, dar Vitosha rezerva multe surprize. Una dintre acestea este Boyana, o localitate micuta celebra pentru biserica sa. UNESCO a integrat-o in patrimoniul cultural al lumii. Fresca bisericii Boyana este considerata una dintre cele mai frumoase din Evul Mediu timpuriu.
La numai trei kilometri de poalele muntelui Vitosha se afla manastirea Dragalevtsi, construita in timpul domniei tarului Ivan Alexandru, renumita la randul ei pentru fresca pastrata intr-o stare perfecta.
Inapoi in oras, turistul poate uita de numeroasele biserici care marcheaza Sofia, pentru ca barurile si cluburile sale de noapte nu au nimic de-a face cu religia. Centrul este plin de restaurante si cluburi, dar ceea ce atrage atentia imediat este numarul foarte mare de cazinouri. Magazinele uimesc pe alocuri prin accesibilitatea preturilor. Recomandari: incaltamintea, pielea si bijuteriile care sunt de o foarte buna calitate.
Numarul turistilor in capitala bulgara este in continua crestere. In 2002, turismul crescuse cu peste 8% fata de anul precedent. Aproape 500.000 de turisti germani, peste 300.000 de greci si mai mult de 100.000 de britanici au vizitat orasul in primele opt luni ale anului trecut. Un obicei al locului este ca portarii hotelurilor sa-i intrebe pe turisti daca nu doresc o fata sa le tina companie, fara sa insiste daca sunt refuzati.
Informatii utile
– Moneda: 1,95 leva = 1 euro; 1,70 leva = 1 dolar
– Transport: Liniile de zbor care ajung in Sofia sunt Hemus si Tarom, iar biletul costa in jur de 100 de dolari. Majoritatea excursiilor cu autocarul nu au ca destinatie finala Sofia, ci merg mai departe spre Grecia sau Turcia. O calatorie cu trenul dureaza aproximativ 5 ore. O calatorie cu tramvaiul costa 0,5 leva, iar o cursa taxi hotel-centru, 3-5 leva.
– Telefoane utile: Cartele de telefon Mobika (pentru telefoanele publice albastre): 25 de unitati -2,90 leva, 50 unitati-4,90 leva, 100 unitati-6,50 leva.
Cartele de telefon Bulfon (telefoanele publice portocalii): 50 de unitati-4,90 leva, 75 unitati-6 leva, 100 unitati-7,50 leva.
Aeroport Sofia – 720.672; gara centrala – 31.111; serviciu de trezire – 163.
Puterea leului la Sofia
– Mancarea: Restaurante sunt foarte usor de gasit in centrul orasului. Unele nu servesc decat carne de pui si peste, datorita numarului mare de musulmani din zona. Preturile sunt foarte accesibile. Orientativ, o pizza costa intre 3 si 5 leva (in limba bulgara „leva” inseamna leu), iar o friptura de pui cu garnitura aproximativ 5 leva. Berea costa intre 1 si 3 leva/halba, o sticla de 1. de Coca Cola ,1,65 leva si un pachet de tigari intre 1,25 si 4 leva.
– Concerte, meciuri: Biletul la un concert la Palatul National de Cultura costa intre 14 si 25 leva, pretul depinzand de notorietatea artistilor. Un bilet la un meci de fotbal in tribuna oficiala pe stadionul Vasil Levski este 3 leva, dar, din nou, depinde de importanta meciului.
– Cazare: Totul depinde de zona in care se afla hotelul. Adesea, camerele vor fi mai ieftine in afara orasului, la poalele muntilor Vitosha, dar mijloacele de transport in comun circula prost si va fi greu sa va intoarceti in oras. Astfel, o camera poate costa oriunde intre 30 si 200 de dolari. Totusi, cele mai bune hoteluri se gasesc in partea centrala a Sofiei. Dintre acestea se remarca Princess Hotel, Grand Hotel Sofia, Sheraton Sofia Hotel Balkan, Sun sau Rodina.
– Recomandare: Maghernita este un restaurant specific bulgaresc, care merita vizitat. Restaurantul se mandreste cu un bucatar de manastire, iar meniul este format din 161 de retete culese de-a lungul anilor de la 161 de manastiri din intreaga tara. Mancarea este excelenta, iar serviciul ireprosabil. Deliciul clientilor este modul extraordinar de prezentare a felurilor comandate. Preturile sunt un pic mai mari decat la alte restaurante, dar accesibile totusi. Este recomandat sa rezervati o masa.