Poiana Brasov este cea mai scumpa statiune din Romania, in ce priveste nota la restaurant, la bar sau la hotel. Este, de altfel, si cea mai des vizitata de vip-urile nationale, care urca neincetat drumul spre Poiana in limuzine sau jeep-uri care „sufla” putinele Dacii de pe sosea. si pentru ca multi oameni cu bani si-au dorit o vila cat mai aproape, incet-incet, in ultimii ani, in poienitele din statiune sau pe drumul spre Poiana au inflorit o sumedenie de vile, care de care mai mare si mai viu colorata. Abia terminate, unele au si fost scoase la vanzare. Vila din imagini se vede de pe terasa Hotelului Belvedere si este una dintre cele mai surprinzatoare aparitii. Cu totul si cu totul deosebit este insa modul cum a fost gandita si construita cladirea: ca o vila ce are o locuinta de lux la parter si o casa de vacanta la mansarda. Fatada casei arata ca o vila occidentala: cu scari placate cu gresie, cu ferestre cu profile albe de PVC si geam termopan, cu o minicamera video de supraveghere. Din spate, vila are un aspect rustic, subliniat de ornamentele de lemn ale terasei de la mansarda si de scara de lemn care permite accesul direct din curte la mansarda. Astfel, vila are incorporate doua locuinte aproape independente: una de lux – cu living la parter, scara interioara de inox, bucatarie nemteasca, sauna, doua bai, din care una cu sistem jacuzzi, si patru dormitoare la etaj, iar de cealalta parte, spatiul mansardat, dotat la randul sau cu un living, placat cu lambriuri si mobilat cu ratan, cu baie si propriul dormitor. si aici exista o scara interioara catre dormitor, dar aceasta este din lemn prelucrat. Oricum, amandoua spatiile sunt finisate modern, iar actualul proprietar o vinde complet mobilata si cu bucatariile si baile echipate. Casa are o curte mare, de aproape 2.000 mp, in care a fost amenajata si o gradina de flori. Pretul pe care-l cere proprietarul este foarte mare, de 300.000 USD, depasind asteptarile cumparatorilor. Andrei Sarbu, reprezentant al agentiei Eurisko din Brasov, afirma ca in zona mai sunt cateva vile de vanzare, dar si preturile acestora depasesc 200.000 USD, din cauza faptului ca sunt printre primele iesite pe piata si pentru ca finisajele si echipamentele cu care le-au dotat proprietarii sunt foarte scumpe. Un alt vanzator cere 400.000 USD pe o vila similara ca marime, dar pe care a prevazut-o si cu centrala termica de rezerva.
„Preturile la terenurile din zona, de pe drumul spre Poiana sunt in medie cuprinse intre 17 si 20 USD/ mp”, declara Dragos Alexandrescu, director regional al agentiei Eurisko. Sus, in statiune, inca nu se vinde nici o casa, terenuri scoase la vanzare sunt foarte putine, iar proprietarii nu se grabesc sa vanda. Un teren care ar putea fi totusi cumparat este amplasat chiar langa lac si are suprafata de 4.000 mp. Proprietarul nu vrea sa comunice un pret si spune ca va negocia personal cu fiecare doritor.
Specialistii ne avertizeaza insa ca pentru a construi astazi ceva nou in interiorul statiunii, chiar in Poiana Brasov, este foarte greu de obtinut autorizatia, pentru ca trebuie luate aprobari de la Bucuresti, de la Ministerul Turismului.
Poiana ramane cea mai curtata statiune de lux, cautata de turistii romani si straini. Localitatea a fost infiintata in 1895, dar prima cabana a fost construita in 1904, aici fiind organizate competitii de schi inca din 1906. Cu toate ca a fost o zona turistica infloritoare si inainte de 1989, de la mijlocul anilor 1990 a inceput sa infloreasca si sa primeasca aura de statiune de lux, datorita nenumaratelor vile nou construite de personalitati din diverse domenii si de oameni de afaceri straini.

Calificative pentru vila din Poiana Brasov

Amplasament: HHHHH
Se afla pe drumul spre statiunea Poiana Brasov intr-o zona montana deosebita, in care s-a construit putin in ultima perioada. Casa are drum de acces propriu.

Suprafata si confort: HHHHH
Vila are in total 250 mp si un numar de noua camere: cinci dormitoare, doua livinguri, un spatiu de primire a oaspetilor, trei bai, doua bucatarii si sauna. Este dispusa ca o ingemanare a doua case diferite: una de lux, cu jacuzii, scara interioara de inox, gresie si semineu italian, iar cealalta ca o casa de vacanta, cu lambriuri si scara interioara de lemn si mobilier de ratan. Vila se vinde complet mobilata.

Dotari: HHHHH
Are bucatariile complet echipate, sistem video de supraveghere, jacuzzi, semineu si un garaj cu doua locuri.

Grad de intretinere: HHHHH
Casa este recent terminata. Constructorii si-au facut bine treaba, finisajele fiind lucrate cu grija. Acest lucru se datoreaza si proprietarului foarte meticulos.

Panorama: HHHHH
Din curte si de pe terasa se vad muntii, privelistea fiind superba si inca neperturbata de prea multe constructii in apropiere.

Raport pret-calitate: HHHH
Vila arata foarte bine, este realizata din materiale de calitate si se vinde complet mobilata si echipata. Pretul cerut de proprietar este de 300.000 USD, ceea ce inseamna foarte mult pentru o casa la munte. Este insa un pret negociabil.