O vreme cumplită lovește România! ANM a anunțat ce ne așteaptă. Prognoza meteo pe luna iulie
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că ziua de 30 iunie a fost cea mai călduroasă, la unele stații meteorologice din rețeaua națională de specialitate fiind atins vârful unei zile de caniculă.
„Şi ieri, la 46 de stații meteo s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 29 iunie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, de mai bine de 100 de ani. Dintre care la 4 chiar reprezintă recorduri lunare”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3.
Aceasta a mai spus că cele mai ridicate valori de temperatură au fost înregistrate în partea de nord-est a țării, zona respectivă fiind și cea vizată de codul roșu. Avertizarea de cod roșu rămâne în vigoare și vineri, 1 iulie.
„Sunt cele mai ridicate valori de temperaturi în partea de nord-est a țării, acolo unde știm cu toții este în vigoare codul roșu va rămâne în vigoare și pentru ziua de mâine, prima zi a lunii lui cuptor, și cu siguranță cele 38 de grade înregistrate astăzi la Satu Mare reprezintă un record pentru o zi de 30 iunie”, mai spune Elena Mateescu.
Valorile temperaturilor resimțite au fost între 38-39 de grade Celsius
Directorul ANM mai spune că a fost foarte cald și în partea de sud a țării, menționând, de asemenea, că temperaturile maxime au fost între 38 și 39 de grade, în timp ce la umbră temperaturile resimțite au fost de 35-36 de grade Celsius.
„S-au resimțit în partea de vest, nord-vest a țării, acolo unde a fost în vigoare codul roșu, valori de peste 40-41 de grade Celsius așadar, foarte cald și în partea de sud a țării. Valorile temperaturilor resimțite s-au situat între 38 până la 39 de grade, temperaturile la umbră, în general, între 35-36 de grade inclusiv în Capitală. Iar indicele temperatură-umezeală, ce caracterizează starea de disconfort termic accentuat, a depășit pragul critic de 80 de unități”, spune directorul ANM.
Elena Mateescu aduce aminte că este cel de-al doilea cod roșu de caniculă, primul fiind înregistrat pe 25-26 iunie.
„Este al doilea cod roșu de caniculă, cel mai timpuriu, emis de Administrația Națională de Meteorologie. Ne amintim primul cod roșu în 24-25/06/2021 și, iată, la câteva zile distanță în acest an al doilea cod roșu emis destul de timpuriu pentru zona țării noastre în această perioadă”, a spus directorul ANM, în direct la Sinteza Zilei.
Va fi greu de respirat pe parcursul nopților
Directorul ANM a mai menționat că nopțile vor deveni tropicale în România, nivelul temperaturilor minime depășind 20-21 grade Celsius. Pe acest fond, Elena Mateescu spune că va fi greu de respirat.
„Deja valorile pe parcursul nopților la nivelul minimelor depășesc 20-21 de grade ceea ce înseamnă, așa cum am menționat deja, o noapte tropicală. Și dacă pe parcursul zilei observăm deja căldură resimțită de 40-41 de grade asociat și cu nopţi tropicale, cu siguranță starea de disconfort termic accentuat va fi una semnificativă”, spune aceasta.
În plus, Elena Mateescu a mai precizat că avertizarea de tip cod roșu va rămâne și pentru următoarele zile, subliniind că în prima zi a lunii iulie, temperaturile pot ajung la 39 de grade Celsius în partea de vest a țării.
„Prima zi a lunii lui cuptor rămâne cu valori de temperaturi la nivelul maximelor de 37-38, posibil 39 de grade în partea de vest, 35-36 grade în sud. După care, într-adevăr, ziua de 2 și 3 iulie va aduce cele mai ridicate temperaturi, de 36 de grade în partea de vest, sud-vest a țării.
Primele zile din săptămâna următoare, zilele de luni, marți și miercuri, din nou valori de 36-37 de grade în vestul țării și în sudul țării. Temperaturile vor mai crește și în partea de sud a țării la începutul săptămânii viitoare la nivelul celor măsurate la umbră, 37 de grade posibil și în Capitală, dar temperatura resimțită, așa cum menționam, cu siguranță, va depăși 38-39 de grade… se poate apropia de 40-41 de grade”, a mai spus directorul ANM.
Prognoza meteo pentru luna iulie
Administrația Națională de Meteorologie a venit și cu prognoza meteo pentru întreaga lună iulie. Astfel, în săptămâna 4-11 iulie vom avea parte de valori termice ușor ridicate pentru această perioadă, în regiunile sud-estice.
Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele centrale și la munte. Excepție va face sud-estul țării, unde cantitățile de precipitații vor fi normale pentru acest interval.
În săptămâna 11-18 iulie temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte local în regiunile intracarpatice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.
Vom avea parte de temperaturi medii ușor ridicate față de cele normale pentru această perioadă în săptămâna 18-25 iulie. Aceste temperaturi vor fi înregistrate în toată țara, cu precădere în partea de vest a României. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în centru și la munte.
În ultima săptămână din lună, 25 iulie – 1 august, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales la munte.