Ei bine, iarna bate deja la uşă – iar asta înseamnă, pentru noi toţi, apropierea Sărbătorilor. O idee bună pentru un cadou poate fi destul de greu de găsit, mai ales în nişte săptămâni în care nu vă mai vedeţi capul de treabă. Aşa că, iată o sugestie, una atât de convenţională, încât aproape că se impune de la sine: şampanie!
OK, ştim că ridicaţi din sprâncene; în fond, şampania e o alegere bună şi pentru aniversări, şi pentru Crăciun, şi pentru o seară romantică, şi pentru a-ţi cere scuze după o boacănă. Dar sunt şampanii şi şampanii; nu toate sunt la fel! De exemplu, recomandarea casei Vinexpert din această săptămână ar fi o Cava Magnum Brut Nature de la Joan Raventos Rosell, un pachet special care mai include două pahare de şampanie Riedel.

O precizare importantă ar fi că această Cava, produsă în Spania, nu este, strict tehnic vorbind, o şampanie, ci un vin spumant -, dar ţineţi cont de faptul că Joan Raventos este cel mai vechi producător de astfel de vinuri din Peninsula Iberică. Cât priveşte paharele Riedel, manufacturate din cristal, ele sunt considerate de profesionişti drept un standard în materie. Se ştie deja că singurii producători care au dreptul să folosească legal, în spaţiul european, denumirea de „şampanie“ sunt cei din regiunea franceză Champagne, în timp ce vinificatorii din alte state ale UE folosesc alte nume. În Spania, de exemplu, aceasta este Cava, în timp ce în Germania, se mai poate întâlni numele de Sekt. Numele de Brut Nature se referă la faptul că fermentaţia acestui spumant s-a făcut fără adaos de zahăr – ceva rar pe piaţa noastră! Cava Magnum Brut este cu adevărat ceva spectaculos, mai ales pentru dimensiunile sticlei, un aşa-numit „magnum“, de 1,5 litri, perfect pentru un cadou cu totul deosebit.

Nume: Cava Brut Magnum Nature
Producător: Joan Raventos Rosell
Culoare: alb
Soi: cupaj (Macabeu, Chardonnay şi Xarello)
Ţara de origine: Spania
Preţ: 437 lei
Magazin: Galeria Vinexpert,
Bd. Octavian Goga 24; www.evinoteca.ro