În prima parte a acestui an, creşterea puterii de cumpărare, a importanţei acordate alimentaţiei sănătoase şi schimbarea stilului de viaţă au urcat cu peste 25% vânzările de cereale pentru micul dejun.

În cifre absolute, piaţa locală a cerealelor pentru micul dejun a ajuns în 2006 la 167 de milioane de lei (50,4 milioane de euro), iar pentru anul acesta, se aşteaptă ca vânzările să depăşească 200 de milioane de lei (60 de milioane de euro), ceea ce ar corespunde unui avans de peste 20%, conform studiilor companiei Nielsen România. „Creşterea pieţei este determinată, în primul rând, de asocierea acestor produse cu un aliment sănătos, obţinut din ingrediente naturale, şi în al doilea rând de faptul că ritmul de viaţă este din ce în ce mai alert, iar lipsa de timp ne determină să găsim soluţii practice şi rapide de preparare a hranei“, spune Diana Drăghici, brand manager la Nestlé România, unul dintre marii producători de astfel de cereale din România.
Departe de a fi doar o modă, creşterea consumului de cereale la prima masă a zilei a fost determinată, în parte, şi de sfaturile medicilor. „Cerealele integrale constituie baza unei alimentaţii sănătoase. Pe măsură ce lucrul acesta este asimilat de consumatori datorită emisiunilor medicale, a medicilor sau persoanelor care au contact cu Occidentul, consumul acestor produse creşte exponenţial“, consideră Cornel Soare, directorul general al producătorului român Sano Vita.

Un alt motiv pentru care piaţa de profil se află în creştere este şi promovarea puternică pe care companiile o fac pentru cerealele în amestecuri cu adaos de zahăr, care atrag mai ales copiii, captivându-i cu gustul (însă în detrimentul factorilor nutriţionali utili organismului). Iar această componentă are o pondere importantă în totalul vânzărilor.

Compania Sano Vita a început să vândă fulgi de cereale încă din 1995, după ce a constatat creşterea preocupării unor segmente importante ale populaţiei pentru o alimentaţie sănătoasă. De atunci, vânzările au crescut constant, iar pentru anul acesta, Sano Vita anticipează o majorare a cifrei de afaceri cuprinsă între 45% şi 55%. Aceste ritmuri de creştere au propulsat firma vâlceană printre primii cinci jucători de pe piaţă, competitorii direcţi fiind grupul European Food, Nestlé România, Loulis Group şi Rommac Olteni. Cota de piaţă cumulată a celor cinci a fost, în prima parte a acestui an, de 95,8%, conform Nielsen.

Mamele decid structura consumului

În ceea ce îi priveşte pe potenţialii consumatori, targetul principal al acestui tip de produse alimentare îl reprezintă femeile. „Cumpărătorii acestor produse sunt, în primul rând, persoanele interesate de un stil de viaţă sănătos, de obicei mame care se preocupă de sănătatea familiei şi, de asemenea, persoanele care sunt preocupate de modul cum arată, în special femeile“, afirmă Cornel Soare.

Însă, în mod efectiv, cei care consumă cel mai mult cereale sunt copiii. „În România, ca şi în celelalte ţări, principalii consumatori de cereale sunt copiii, pentru că ei reprezintă categoria de populaţie care ia frecvent micul dejun. Deşi majoritatea adulţilor ştiu că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, numai 60% din aceştia mănâncă dimineaţa“, explică Diana Drăghici. „Datorită lipsei de timp, masa de dimineaţă îşi pierde din tradiţia de altădată şi este adesea înlocuită cu gustările din timpul zilei“, adaugă ea.

Deşi în ţara noastră piaţa cerealelor a crescut foarte rapid în ultimii ani, consumul mediu per persoană este scăzut, comparativ cu alte ţări europene – deci potenţialul de dezvoltare a acestui segment al industriei alimentare este semnificativ. „În România, consumul mediu anual de cereale de mic dejun pe cap de locuitor este de 0,4 kg. În statele dezvoltate, consumul de cereale are o tradiţie îndelungată şi atinge până la 8,5 kg pe cap de locuitor în ţări ca Irlanda şi Marea Britanie“, spune Diana Drăghici.

În ceea ce priveşte distribuţia, studiile relevă că românii preferă din ce în ce mai mult să cumpere aceste produse din marile magazine. „Creşterea vânzărilor pentru prima jumătate a anului, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost mai accentuată în magazinele din comerţul modern (hipermarketuri şi supermarketuri)“, afirmă Bogdana Baltasiu, client sales & service manager al Nielsen România. Astfel, în prima parte a acestui an, 32,7% din vânzări s-au înregistrat în hipermarketuri, în timp ce anul trecut, doar 29,9% din vânzări s-au realizat prin acest canal de distribuţie. Însă cea mai mare parte a volumului total al vânzărilor, de 63,3%, se derulează tot prin magazinele alimentare de dimensiuni obişnuite (şi numai 4% prin chioşcuri).
În ceea ce priveşte preferinţele românilor referitoare la ambalajul cerealelor, conform studiilor realizate de MEMRB Retail Tracking Services România, 84% din vânzările din perioada mai 2006 – aprilie 2007 au fost reprezentate de pachetele de până la 250 g. Pungile cu greutatea cuprinsă între 250 g şi 400 g au reprezentat în aceeaşi perioadă numai 4,6% din vânzări, iar cele de peste 400 g au totalizat 11,4% din vânzări.

54-4602-13_bogdanabaltasiu_mb.jpgConsumul este în creştere

«Piaţa cerealelor pentru micul dejun a crescut constant în valoare în ultimii ani, de la aproape 100 de milioane de lei în 2004, la peste 160 de milioane de lei la finele lui 2006. Creşterea de la an la an este una semnificativă şi relativ constantă, de aproximativ 30%. »

Bogdana Baltasiu, client sales & service manager Nielsen România

54-4603-13_galinachicu_memrb.jpgCopiii sunt principalii clienţi

«Dintre cerealele pentru micul dejun, peste 50%, ca volum al vânzărilor, sunt cereale pentru copii. Müsli reprezintă 15% din volumul vânzărilor de cereale pentru micul dejun în perioada mai 2006 – aprilie 2007.»

Galina Chicu, account manager MEMRB Retail Tracking Services România