Preşedintele Consiliului European susţine iniţiativa europarlamentarului Vlad Botoş pentru stabilirea unei zile de comemorare a victimelor pandemiei. Charles Michel i-a răspuns pozitiv europarlamentarului USR-PLUS la solicitarea de a institui o zi de comemorare a victimelor pandemiei COVID-19. Se arată într-un comunicat de presă al Alianţei.
„Sunt de acord că trebuie să găsim o modalitate de a marca consecinţele umane diferite şi extraordinare ale pandemiei.”, a declarat Charles Michel în răspunsul trimis eurodeputatului USR-PLUS. La finalul anului trecut Botoş a propus Comisiei Europene, Consiliului, Parlamentului European şi celor 27 de parlamente din statele membre stabilirea unei zile comemorative a victimelor pandemiei.
3% dintre cei infectați au decedat
„Mă bucură răspunsul Preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, care susţine această idee. Peste 96 milioane de oameni au fost afectaţi direct de această boală, iar 3% dintre ei au pierdut lupta. Este nevoie să ne amintim de cei care au fost luaţi dintre noi prea devreme, este nevoie să ne amintim de greutăţile prin care am trecut fiecare în parte, ca indivizi, dar şi ca societate în timpul acestei pandemii, să ne amintim de minusurile de la începutul perioadei şi de lupta atâtor oameni pentru a asigura cele necesare spitalelor, oamenilor care au avut nevoie de ajutor. Evident prioritatea azi este învingerea pandemiei şi putem stabili mult mai liniştiţi această zi comemorativă undeva în intervalul 27-30 decembrie când a început oficial vaccinarea în Europa.”, a precizat Vlad Botoş.
Peste 2 milioane de oameni au murit din cauza pandemiei
Până azi, la nivel mondial au fost înregistrate aproximativ 97 de milioane de infectări cu noul coronavirus. Dintre aceste persoane, peste 2 milioane au pierdut lupa cu virusul SARS-COV-2. Deocamdată sunt peste 25 de milioane de cazuri active la nivel mondial.
În România, 95,1% dintre decese aveau comorbidităţi asociate, 85% din totalul lor au survenit la persoane de peste 60 de ani, iar 60% dintre decese erau întâlnite la bărbaţi. Evoluţia îmbolnăvirilor de la începutul epidemiei în ţara noastră arată o tendinţă constantă în perioada 23 martie-18 mai 2020, o scădere a numărului de cazuri în intervalul 25 mai-3 august 2020 şi o uşoară urcare între 10 august şi 20 septembrie 2020. De la începutul lunii octombrie 2020 până la 16 noiembrie, trendul
infectărilor a fost constant crescător, iar din 30 noiembrie până în 28 decembrie 2020 s-a observat o scădere a numărului de cazuri. O nouă uşoară creştere s-a înregistrat în intervalul 28 decembrie 2020-4 ianuarie 2021, ulterior, numărul infectărilor revenind la nivel mai scăzut, conform graficului din analiza CNSCBT.