Semnal: „O zonă în care funcţionează sute de companii nu are măcar un hotel de 200 de camere”

Aglomerările de clădiri de birouri din Bucureşti, în care lucrează sute de mii de corporatişti, ar trebui să ofere şi soluţii de cazare, deoarece aceste zone suferă de un deficit clar de hoteluri de afaceri, a declarat Mihnea Şerbănescu, directorul general al companiei de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox.

„Nu sunt suficiente hoteluri de afaceri în Bucureşti. Ne vin diverşi parteneri sau clienţi care ne roagă să le sugerăm o cazare în nordul Bucureştiului. Ce să le recomand? La Caro. Cum e posibil, ca de atâta vreme, să supraaglomerezi o zonă cu birouri şi retail şi să nu construieşti un hotel de afaceri de 3-4 stele. La un moment dat se vor trezi investitorii să facă şi hoteluri. O zonă în care lucrează zeci de mii de oameni, sute de companii care fac afaceri şi nu se construieşte măcar un hotel de 200 de camere. Este adevărat că dezvoltarea unui hotel este mai complicată, ai nevoie de capital propriu, pentru că băncile nu acceptă garanţii pe astfel de spaţii“, spune Mihnea Şerbănescu.

Corporatiştii care lucrează în clădiri de birouri moderne au ajuns la o pondere de peste 27% din numărul mediu de salariaţi din Bucureşti, conform calculelor Capital pe baza datelor colectate de Cushman & Wakefield Echinox. La finalul anului trecut, în clădirile de birouri de clasa A şi B din Bucureşti lucrau circa 233.000 de angajaţi, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă. Comparativ cu anul 2015, numărul lor a crescut cu 30.000 de persoane, adică cel mai mare ritm de creştere din ultimii trei ani. Numărul mediu de salariaţi din Bucureşti este de circa 850.000 de persoane, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

CITIŢI ŞI Se construiesc sedii noi pentru 55.000 de corporatişti

Datele Cushman arată că, până la finalul anului, numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București va ajunge la aproximativ 260.000.

Zona metroului Pipera, alături de intersecţia Blvd-ului Barbu Văcărescu – Şos. Pipera şi zona de Vest a Capitalei ocupă primele trei poziții din punct de vedere al numărului de angajați din clădirile de birouri moderne. La sfârșitul anului, în zona metroului Pipera numărul de angajaţi a depășit 45.000, în timp ce în Barbu Văcărescu numărul angajaților care lucrează în spații de birouri moderne se situează la peste 40.000. În zona de Vest, numărul angajaților a ajuns la aproximativ 33.000.

CITIŢI ŞI Val de locuinţe destinate corporatiştilor

Primele semne

Austriecii de la Immofinanz au fost primii care au sesizat acest deficit în zona de nord a Bucureştiului, însă şi-au sistat temporar planul de dezvoltare a unui hotel cu 140 de camere, care trebuia să găzduiască un centru de conferinţe pentru 300 de persoane. Proiectul era parte din complexul Iride City care s-a dezvoltat peste drum de staţia de metrou Pipera.  

Totuşi, surse din piaţa de turism, citate de profit.ro, arată că investitorii lituaniei care deţin hotelul Europa Royale din centrul Capitalei au cumpărat un teren pe bulevardul Dimitrie Pompeiu unde vor să construiască un hotel ce va fi afiliat reţelei Courtyard by Marriott, primul de acest fel din România.

Anul 2017 este un an cu multe surprize pentru piaţa hotelieră. Proprietarii hotelului Radisson din centrul Bucureştiului au scos la vânzarea clădirea în care funcţionează unitatea de cazare pentru circa 185 mil. euro. Imobilul este deţinut de acţionarii Plaza Centers, companie care mai are şi scheletul Casa Radio de pe malul Dâmboviţei.

„Faptul că un activ puternic de genul Radisson este scos la vânzare, confirmă faptul că 2017 va fi un an important pentru piaţa imobiliară românească. Aceasta va fi o tranzacţie reper pentru întreaga regiune“, a menţionat Tim Wilkinson, partener în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Brokerul se aşteaptă ca, în acest an, volumul tranzacţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale (malluri, birouri, depozite) să fie între 1,2 şi 1,4 mld. euro, o creştere de peste 40% faţă de cele 850 mil. euro consemnate în 2016. Motivul este dat de numărul mare de tranzacţii începute în 2016, care trebuie să se încheie în acest an, şi de interesul unor investitori noi de a intra pe piaţa românească.