Oameni care au revolutionat IT-ul

Micul start-up a ajuns, doar dupa un an de activitate, sa subscrie un capital social de 25 milioane USD, pentru ca, in 2002, sa obtina venituri estimate de analisti la 50-100 milioane USD, cu o rata a profitului de 30%. Larry Page a facut adevarate minuni in calitate de director general, inainte de a-si asuma rolul de presedinte, in aprilie 2001. Larry Page s-a nascut in urma cu 30 de ani, in familia unui profesor de stiinta calculatoarelor la Universitatea de Stat din Michigan. Larry a folosit

Micul start-up a ajuns, doar dupa un an de activitate, sa subscrie un capital social de 25 milioane USD, pentru ca, in 2002, sa obtina venituri estimate de analisti la 50-100 milioane USD, cu o rata a profitului de 30%. Larry Page a facut adevarate minuni in calitate de director general, inainte de a-si asuma rolul de presedinte, in aprilie 2001.

Larry Page s-a nascut in urma cu 30 de ani, in familia unui profesor de stiinta calculatoarelor la Universitatea de Stat din Michigan. Larry a folosit pentru prima data un calculator in 1979, cand avea doar sase ani. Dupa ce a facut furori in lumea academica americana, in timpul doctoratului, Page l-a intalnit pe Sergey Brin, cu care a pus bazele Google.

Secretul succesului de care se bucura Google porneste de la usurinta si eficienta motorului de cautare. Spre deosebire de alte motoare care cauta doar dupa cuvinte cheie, valoarea adaugata a Google consta in faptul ca afiseaza rezultatele in functie de relevanta. Google foloseste tehnologia patentata PageRank. Algoritmul este calculat cu o formula de mai mult de 500 milioane de variabile si mai mult de doua miliarde de termeni. Pe scurt, Google interpreteaza o legatura de la pagina A la pagina B ca un „vot” din partea Paginii A pentru Pagina B. In consecinta, Google evalueaza importanta unei pagini dupa voturile pe care le primeste. Google analizeaza, de asemenea, pagina ce distribuie voturile.

Google acceseaza mai mult de 1,3 miliarde de pagini si afiseaza rezultatele cautarii, teoretic, intr-o jumatate de secunda. Portalul raspunde la mai mult de 100 milioane de cautari pe zi.

In prezent, desi 75% din cautarile pe Internet se fac prin Google, portalul nu o duce tocmai stralucit, intrucat doi dintre cei mai importanti clienti ai portalului, Yahoo! si CNN.com au reziliat contractele de exclusivitate cu Google, luand decizia de a-si plati partenerul in functie de numarul cautarilor efectuate. Pe termen mediu, aceasta schimbare ar putea afecta performantele financiare ale companiei, care se pare ca a ajuns deranjant de puternica.

Pe langa Larry Page, in conducerea companiei mai sunt implicati Eric Schmidt si Sergey Brin, acesta din urma fiind, de altfel, unul din cofondatori.

Eric Schmidt este director executiv din august 2001, iar Sergey, in varsta de 27 de ani, presedinte pe partea de tehnologie, s-a nascut la Moscova, a primit diploma de licenta in matematica si stiinta
calculatoarelor la Universitatea din Maryland.