Comparabila cu miscarea hippie din muzica, inventia Linux a stimulat imaginatia specialistilor IT de pretutindeni, prin imbunatatirile succesive aduse
sistemului de operare. Un programator la fel de genial ca Torvalds s-a
bucurat totusi mai putin de inovatia studentului de 21 de ani de la
Universitatea din Helsinki. Este vorba de proprietarul Microsoft, Bill Gates.
Despre Linux si procesorul Crusoe
Linux este mai performant decat Windows in cateva privinte. Este mult mai compact si mai rapid.
Totodata, este mai stabil, motiv pentru care este de preferat pentru serverele Internet. Acestea necesita o utilizare neintrerupta, comenzi de genul „turn off and then start again” (opreste si reporneste) fiind inacceptabile. Or, este bine cunoscut faptul ca in Windows aceasta situatie se repeta destul de des. O alta calitate a Linux fata de produsul Microsoft consta in vulnerabilitatea mai scazuta fata de virusi. Anumiti virusi, precum Love-letter, sunt special conceputi sa atace aplicatii din mediul Windows, precum Outlook. In ciuda calitatilor multiple (a nu se uita ca Linux este gratuit), acest sistem de operare este folosit cu precadere de specialisti, utilizatorii casnici ramanand fideli mai prietenosului Windows. Linux detine 13% din piata mondiala a serverelor (50 miliarde de dolari). Pe langa Linux, Torvalds si-a pus amprenta si asupra procesorului Crusoe, care permite rularea unor aplicatii compatibile, insa facand economie de resurse. Aceasta proprietate este ideala pentru dispozitivele mobile.
Linus Torvalds – omul
Facand accesibil programatorilor din lumea intreaga codul sursa al Linux, deci permitand oricui sa aduca imbunatatiri sistemului, Torvalds a renuntat la oportunitatea de a se imbogati de pe urma creatiei sale. Acest gest este specific programatorilor impatimiti, care pretuiesc mai degraba satisfactia creatiei si respectul semenilor, decat masinile scumpe sau un portofoliu de actiuni valoroase. In prezent, Torvalds locuieste in California, intr-o vila inchiriata. Acesta s-a mutat in statul vest-american din 1997, cand si-a deschis o companie ultrasecreta, cu numele de Transmeta.