Biografia

Sam Palmisano, in varsta de 51 de ani, a venit la IBM in 1973. Inainte de a deveni director general si presedinte al companiei, a ocupat o serie de pozitii, printre care cea de director general al departamentului de servere si al celui de echipamente de stocare. Tot Palmisano este cel care a avut initiativa de a instala Linux, sistemul de operare open-source, pe toate serverele IBM. De altfel, marea companie (Big Blue) a investit un miliard de dolari in dezvoltarea Linux.

Mangerul

Misiunea de nou sef al IBM nu este deloc usoara pentru Palmisano. Acesta trebuie sa readuca gloria unei megacompanii care si-a pierdut serios din stralucire in ultimul
deceniu. Sa nu uitam ca IBM a scris pagini importante din istoria computerului, Big Blue devenind celebru prin mainframe-urile sale industriale si tehnologia care a facut posibila aselenizarea din 1969. In mare, Palmisano vrea sa vanda puterea de calcul sub forma unui serviciu, asa cum sunt livrate apa si energia electrica. Concret, ideea centrala a politicii noului sef IBM este sa vanda clientilor sai e-business la cerere. Desi IBM era consacrat drept lider mondial pe productia de hardware, prin noua strategie va pune accentul pe
software si servicii. Noile servicii e-business vor deservi o paleta larga de domenii. Unul va fi cel farmaceutic. IBM vrea sa creasca rata de succes a anumitor medicamente. Palmisano a alocat deja reorientarii spre e-business circa o treime din cele cinci miliarde de dolari, cat reprezinta bugetul cercetarii de la IBM. Totusi, Palmisano este constient de faptul ca si HP va aborda o politica asemanatoare, asa ca pe piata va fi o concurenta destul de mare.

Omul

Dintru inceput, Sam s-a disociat de politica financiara dusa de predecesorul sau in fotoliul de director general al IBM, Louis Gerstner. In vreme ce acesta se lafaia in milioane de dolari, Palmisano a cerut reducerea salariului directorului executiv, renuntand chiar la un bonus de trei-cinci milioane de dolari. In vreme ce Gerstner a condus IBM ca un rege, Palmisano este un egalitarist. Noul director al IBM crede ca intr-o mare organizatie, ,,creativitatea nu vine de la un singur individ, de la vedeta CEO (Chief Executive Officer n.r.),,. Daca vorbesti cu Palmisano pret de o ora, fii sigur ca va pronunta sintagma ,,munca in echipa,, de cel putin 20 de ori.