Dupa aproape 20 de ani, mica afacere s-a transformat intr-un veritabil imperiu hardware. Dell, miliardar in dolari la nici 40 de ani, reprezinta prototipul tanarului care a reusit prin fortele proprii. Multi il considera un vizionar. Insa nu pentru abilitatile sale tehnice, ci pentru calitatile manageriale. Desi faptul ca urmase doar colegiul nu l-a impiedicat sa fie genial, Dell a urmat, ulterior, cursurile Universitatii din Austin.
Compania
Succesul fantastic de care se bucura Dell Computers, producatorul numarul unu de calculatoare personale, a pornit de la o idee simpla: sa faci computere ieftine configurate dupa preferintele clientilor. O data cu revolutia Internet, clientii au inceput sa comande online, transformand site-ul Dell intr-una dintre cele mai populare platforme de comert electronic, cu vanzari de 30 milioane dolari pe zi. Daca la inceput vanzarile companiei de-abia totalizau sase milioane USD, cifra de afaceri pentru acest an este estimata la 35 miliarde USD. Compania avea la sfarsitul anilor 90 peste 30.000 de angajati, care activau in peste 170 de tari si reprezentante in peste 30 de state. Exista informatii neoficiale ca Dell isi va deschide un birou in Romania, destul de curand. In 1992, Dell Computers a fost inclusa in „Fortune 500” – topul celor mai performante 500 de companii americane, iar Michael Dell este cel mai tanar director executiv care a aparut vreodata in „Fortune 500”. In ultimul deceniu al secolului trecut, valoarea actiunilor a avut o apreciere de 70.000%, performanta datorita careia Dell a fost desemnata de Wall Street Journal compania cu cel mai bun randament investitional din ultimii zece ani.
Miliardarul
Cele 16, 49 miliarde USD, la cat este evaluata averea personala a lui Dell in ultimul top al celor mai bogati oameni al revistei Fortune, pot parea o suma mica, daca ne gandim ca in pragul mileniului trei, Dell avea 20 miliarde USD. Atunci insa a inceput declinul industriei IT, doar in 2001 actiunile companiei depreciindu-se cu 15%. Dell a diminuat impactul acestei devalorizari, datorita castigurilor aduse de fondul sau privat de investitii, MSD Capital. Cu toate ca isi permite orice, Dell a pastrat multe din tanarul texan de alta data. Inclusiv timiditatea. Spre deosebire de multi alti miliardari, Michael nu este fan Armani si nu are sanse sa fie supranumit „cel mai cool tip din lume”.