Dormitul împreună la om este frecvent, în ciuda unor variații culturale și legate de vârstă, iar dormitul în pat cu o rudă este considerat tipic în multe culturi. Dormitul împreună al îngrijitorilor și al sugarului este frecvent în unele părți din America de Sud, Asia și Africa, cu rate de până la 60-100%.
Dormitul împreună al sugarului
Dormitul împreună al sugarului este controversat din cauza preocupărilor legate de sindromul morții subite a sugarului (Sids), însă cercetătorii evoluționiști susțin că dormitul împreună a fost important pentru a menține bebelușii calzi și în siguranță pe tot parcursul existenței umane. Unele culturi nu se așteaptă ca bebelușii să se liniștească singuri atunci când se trezesc noaptea și consideră trezirile nocturne ca fiind o parte normală a alăptării și a dezvoltării. Îngrijorările legate de Sindromul morții subite a sugarului (Sids) au determinat adesea pediatrii să descurajeze împărțirea patului, însă studiile țin seama de alți factori de risc și sugerează că bebelușii ar trebui să doarmă în camera părinților, aproape de patul părinților, dar pe o suprafață separată.
Co-sleeping-ul cauzează diferențe în somn?
Cercetătorii nu știu încă dacă co-sleeping-ul cauzează diferențe în somn sau dacă se întâmplă din cauza acestor diferențe. Experimentele din anii ’90 au sugerat că dormitul împreună poate încuraja o alăptare mai susținută și mai frecventă și poate contribui la protejarea împotriva Sids, oferind sugarilor mai multe oportunități de a se trezi din somn și de a-și dezvolta un control mai bun asupra sistemului respirator. Alți susținători consideră că dormitul împreună este benefic pentru sănătatea emoțională și mentală a sugarilor, prin promovarea legăturii părinte-copil și prin favorizarea reglării hormonilor de stres.
Dormitul împreună în copilărie este, de asemenea, destul de frecvent, 6% dintre copii dormind constant în același pat până la vârsta de cel puțin patru ani. În multe țări, inclusiv în țări occidentale precum Suedia, împărțirea patului între părinți și copii este privită, din punct de vedere cultural, ca parte a unui mediu educativ. Adulții care împart patul au trecut de-a lungul timpului de la aranjamente comune preindustriale la dormitul individual, ca răspuns la preocupările legate de igienă, pe măsură ce teoria germenilor a devenit acceptată.
Multe întrebări rămân fără răspuns
Multe întrebări cu privire la dormitul împreună rămân fără răspuns, dar unele studii sugerează că acesta ne poate reconforta și poate spori sincronizarea fizică între părinți și copii. Dormitul împreună nu are un răspuns universal, dar este esențial să luați în considerare factori precum tulburările de somn, sănătatea și vârsta în decizia de a dormi împreună, potrivit medicalxpress.