Șoferii au risc scăzut de Alzheimer

Șoferii de taxi și de ambulanță au rate mai mici de deces din cauza bolii Alzheimer decât cei cu sute de alte profesii, indicând o potențială legătură între job-urile care necesită o memorie mai bună și riscul de demență, a descoperit acest studiu.

Această categorie de șoferi trebuie să memoreze rețele întregi de străzi ale orașului, foarte rapid, iar cercetările anterioare din Marea Britanie indică faptul că șoferii de taxi din Londra au suferit modificări funcționale ale hipocampului de-a lungul deceniilor, scrie Euronews.

Hipocampul, una dintre primele regiuni ale creierului afectate de Alzheimer

Hipocampul este folosit pentru memoria spațială și navigare și de asemenea, este una dintre primele regiuni ale creierului afectate de boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență.

Pentru noul studiu, publicat recent în „The BMJ”, cercetătorii de la Harvard Medical School au analizat ratele de deces cauzate de Alzheimer pentru aproape 9 milioane de oameni care au murit în SUA între anii 2020 și 2022. Acestea au inclus 443 de ocupații, dar s-au axat în mod special pe șoferii de autobuz, piloții de avioane și căpitanii de nave. In cadrul studiului s-au comparat șoferii de taxi și de ambulanță cu alte job-uri din transport care nu necesită același abilități de navigare intensive asociate cu memoria.

Sarcinile de navigație ar putea oferi protecție

În populația generală, 1,69% din toate decesele au fost legate de boala Alzheimer, un procent mult mai mare decât cel de 1,03% pentru șoferii de taxi și 0,91% pentru șoferii de ambulanță.

Între timp, ratele de deces al bolii Alzheimer pentru alte locuri de muncă în tranzit au variat de la 1,65% (șoferi de autobuz) la 2,34 (piloți de avioane).

”Descoperirile indică posibilitatea ca sarcinile frecvente de navigație și procesare spațială, pe care le au șoferii de taxi și de ambulanță, să fie asociate cu o anumită protecție împotriva bolii Alzheimer”, au spus autorii studiului.

Oamenii ar trebui să evite să folosească sistemele GPS în timp ce conduc mașina

Dr. Anupam B Jena, profesor la Harvard Medical School, autor principal al studiului, a declarat pentru Euronews Health că oamenii nu ar trebui să folosească sistemele GPS în timp ce conduc mașina, dacă vor să-și stimuleze creierul. „Utilizarea acelei părți a creierului la șoferii de taxi are loc de-a lungul deceniilor și într-un mod foarte particular și intens – procesare navigațională/spațială din minut în minut”, a spus Jena.

De asemenea, cercetătorii au avertizat că studiul nu dovedește cauzalitatea. De asemenea, este posibil ca oamenii care sunt mai buni la navigare și la procesarea informațiilor geografice să aibă mai multe șanse de a deveni șoferi de taxi și ambulanță. Asta înseamnă că ar putea fi expuși unui risc mai scăzut de Alzheimer, indiferent de locul de muncă.

Stimularea cognitivă este benefică

Angela Bradshaw, director pentru cercetare la Alzheimer Europe, a declarat că cercetătorii sunt îndreptățiți să fie precauți, dar că pregătirea cognitivă necesară pentru „prelucrarea spațială și navigațională frecventă” ar putea ajuta la reducerea riscului de demență.

„Există studii care arată că stimularea cognitivă poate fi benefică”, a spus Bradshaw. Ea a indicat un studiu din 2023, din Australia, care a observat că participarea la activități care stimulează creierul, cum ar fi urmarea unor cursuri sau obiceiul de a face cuvinte încrucișate, a fost asociată cu un risc mai scăzut de demență.

Limitări ale studiului

Cu toate acestea, ea a remarcat că alți factori îngreunează „trasarea unei linii directe între profesie, abilitățile implicate în îndeplinirea unui anumit loc de muncă și riscul de deces din cauza bolii Alzheimer”.

Analiza nu a luat în considerare genetica și nici nu a inclus scanări care ar putea arăta modificări ale creierului ca urmare a locurilor de muncă.