Cercetătorii au descoperit o nouă specie de oameni. Potrivit celor care au făcut studiile, aceștia au sângele diferit de restul populației. Oamenii respectivi trăiesc în condiții extreme. În mod normal nu se poate supraviețui în acele locuri.
Cercetătorul Samuel Vergès al Institutului Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Franța (Inserm), doctorand în fiziologie a explicat de ce unii oameni au sângele diferit față de alți pământeni. În februarie 2019, acesta a organizat o expediție la Rinconada, un oraș din Peru situat la cea mai mare înălțime din lume, de 5.300 metri.
În această locație, condițiile de viață sunt extreme, din cauza lipsei de oxigen. Însă, cei care trăiesc aici au reușit să se adapteze printr-un procedeu suprinzător la condițiile extreme de vreme.
Oraș descoperit la 5.300 de metri
„E o aranjare de care știam din acte, dar niciun cercetător n-a putut ajunge acolo până în prezent. Este foarte izolată și neospitalieră din mai multe puncte de vedere: sanitar, mediu, securitate… A fost prima dată când s-a pregătit un program de cercetare acolo”, povestește cercetătorul din Grenoble, citat de Ouest-France.
Potrivit anumitor cărți de știință, se consideră că nu se poate trăi mai sus de altitudinea de 5.000 de metri, din cauza lipsei de oxigen. Dar, spre mirarea echipei care a mers în expediție, orașul este locuit de zeci de localnici care trăiesc acolo de secole. Regiunea arată ca o periferie săracă iar locuințele înghesuite sunt ca niște „cutii” făcute de foi de tablă. Nu există apă curentă, canalizare și nici căldură.
Uimit de condițiile în care trăiesc, cercetătorul le-a făcut analize medicale localnicilor. Acesta a descoperit că locuitorii orașului s-au acomodat genetic la lipsa de oxigen: sângele lor este diferit de al nostru.
Care este explicația?
Din punct de vedere științific, atunci când petreci mai mult timp la o altitudine mai mare, corpul uman produce mai multe globule roșii. Rata locuitorilor pur și simplu a explodat. Este de 85 la sută (volumul ocupat de globulele roșii care circulă în sânge exprimat procentual în raport cu volumul total al sângelui). Cercetătorii au fost uimiți mai ales că această cantitate de globule roșii n-au fost niciodată măsurate la om.
În plus, localnicii au inima hipertrofă și vasele de sânge dilatate, ceea ce poate provoaca probleme de sănătate unora dintre ei. Pe de altă parte, speranța de viață n-ar trece de 60-65 de ani, au estimat cercetătorii, care nu dispun totuși de informații fiabile, întrucât nu există o evidență medicală pentru populația de aici.